Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.

Slechts zes procent van Belgen denkt dat wettelijk pensioen zal volstaan

De Belgen hebben maar weinig vertrouwen in het wettelijk pensioen. Zo is nauwelijks zes procent van de toekomstig gepensioneerden ervan overtuigd dat die eerste pensioenpijler zal volstaan om de gewenste levensstandaard te kunnen bewaren. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde enquête van pensioenexpert NN.

Volgens het onderzoek maakt 64 procent van de Belgen zich zorgen over de financiële situatie tijdens zijn of haar toekomstig pensioen. Meer dan de helft (56 procent) rekent niet op een pensioen van de overheid. En slechts 6 procent denkt dat dit wettelijk pensioen zal volstaan om de levensstandaard te behouden.

Heel wat Belgen willen tijdens het pensioen vooral tijd nemen om te reizen of om zich op hobby's te richten. Om die plannen waar te maken denkt de Belg gemiddeld 1.790 euro per maand nodig te hebben. Maar slechts een minderheid (43 procent) van de ondervraagden denkt dat ze die financiële reserve opgebouwd zullen hebben wanneer ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. En 38 procent vreest zelfs volledig zonder geld te komen zitten tijdens het pensioen. 

Kleine minderheid bouwt zelf aan reserves

Ondanks die grote mate van ongerustheid, onderneemt maar een kleine minderheid zelf actie om de nodige reserves op te bouwen. Amper 11 procent van de Belgen heeft ooit een persoonlijk financieel plan opgesteld of laten opstellen. Het pensioensparen is wel populair: 65 procent doet dat, maar dan vooral om fiscale redenen. 

Tot slot verwacht 6 op 10 jonge Belgen (onder de 35 jaar) dat ze na hun pensionering nog zullen moeten bijverdienen.

Voor de pensioenenquête heeft het onafhankelijk onderzoeksbureau Indiville 1.059 niet-gepensioneerde Belgen tussen 20 en 64 jaar ondervraagd.

Lees ook: 1 op de 2 Belgen denkt dat hij geen pensioen zal krijgen (HLN+)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Vraag eens aan zo een benoemde postbode van vroeger of aan een gepensioneerde gemeente arbeider hoeveel pensioen hij netto trekt, Christian Alex. Dat is nauwelijks iets meer dan in de privé. Maar dan wel zonder 2e pijler en zonder alle extra legale voordelen tijdens de loopbaan. Maar als men het pensioen van een rechter, ingenieur of leraar master met post graduaat vergelijkt dan ligt dat iets hoger. Het gemiddelde met 2e pijler in de privé is netto hoger dan dat van netto voor ambtenaren.

  • Jonas Verbruggen

    Ik ben 20 en denk er al aan. Maar ik zal wel de juiste maatregelen nemen..

Lees meer