Archiefbeeld. Vakbonden en werkgevers zijn vandaag onderhandelingen gestart over de loonevolutie van de komende twee jaar in de privésector. Het rapport van de CRB, de basis voor de onderhandelingen, zegt dat de lonen maar met 0,8 procent kunnen stijgen.
David Legreve Archiefbeeld. Vakbonden en werkgevers zijn vandaag onderhandelingen gestart over de loonevolutie van de komende twee jaar in de privésector. Het rapport van de CRB, de basis voor de onderhandelingen, zegt dat de lonen maar met 0,8 procent kunnen stijgen.

Sp.a wil wet aanpassen om lonen meer te laten stijgen, ABVV voert druk fors op en kondigt betoging aan

Loonoverleg van start, bonden vinden loonmarge van 0,8 procent onvoldoende

De lonen in de privésector zouden de komende twee jaar maximaal met 0,8 procent mogen stijgen. Voor de vakbonden is die loonmarge bovenop de index niet voldoende, zo bleek vandaag bij de start van het tweejaarlijkse loonoverleg. Wel zeggen de bonden dat overleg alle kansen te willen geven. Sp.a wil een aanpassing van de wet om de lonen meer te laten stijgen.

Gisteren raakte bekend dat de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) een maximale marge van 0,8 procent loonopslag ziet, bovenop de index, voor de komende twee jaar. De sociale partners gaan nu onderhandelen in welke mate ze die marge gaan invullen om tot een loonnorm voor 2018-2019 te komen. De Groep van 10, waarin bonden en werkgeversorganisaties verenigd zijn, kwam vandaag voor het eerst samen.

“Niet voldoende”

ABVV-voorzitter Robert Verteneuil was duidelijk voor het overleg: “De economie doet het beter, de lonen van de CEO’s stijgen, 0,8 procent is dus niet voldoende.” De vakbond had zelf eerder 1,4 procent naar voren geschoven. Bij de liberale vakbond zei voorzitter Mario Coppens dat de vastgestelde maximale loonmarge “niet het cijfer is waar we van gedroomd hebben”.  “We zullen straks zien waar we eindigen.”

ACV-voorzitter Marc Leemans hield zich meer op de vlakte. “Ik geef geen commentaar op cijfers die nog niet besproken zijn aan de tafel van de Groep van Tien. We moeten vertrouwen hebben in de gesprekken.” Leemans had eerder een cijfer van 1,5 procent geopperd.

Betoging

De socialistische vakbond ABVV voerde alvast de druk fors op. De vakbond organiseert op 4 februari een grote betoging in Brussel voor meer koopkracht. Dat zei Werner Van Heetvelde, voorzitter van de Algemene Centrale, vanmorgen in De Morgen. Het ABVV bevestigt de actie, maar wil er pas morgen over communiceren. “Koopkracht is meer dan het loonakkoord alleen”, aldus Van Heetvelde. “We willen de politiek wakker houden. Tot aan de verkiezingen volgen nog andere acties.”

Leemans vond de zet van de socialistische vakbond niet oké. “Allerlei verklaringen in de media en aankondigingen van acties gaan niet helpen”, aldus de ACV-voorzitter. “Wij geven nu voorrang aan de onderhandelingen aan tafel, zolang het kan.”

VBO: “De wet is de wet”

Oppositiepartij sp.a wil intussen in de Kamer een wetsvoorstel indienen om de loonmarge te laten berekenen zoals vroeger. “Dan zouden de lonen dubbel zo sterk kunnen stijgen, met 1,6 procent”, zeggen de Vlaamse socialisten. “Als er ruimte is om de managerslonen en de dividenden van de aandeelhouders te laten stijgen, moeten ook de werknemers hun deel van de koek krijgen”, zegt sp.a-voorzitter John Crombez.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is alvast niet van plan “de wet te overtreden” door akkoorden te sluiten die meer dan 0,8 procent extra loon voorzien. “De wet is de wet. We gaan ons toch niet buiten de wet stellen”, laat VBO-gedelelegeerd bestuurder Pieter Timmermans blijken.

Als er ruimte is om de managerslonen en de dividenden van de aandeelhouders te laten stijgen, moeten ook de werknemers hun deel van de koek krijgen

Dat de loonmarge beperkt is, is volgens sp.a-voorzitter Crombez “de schuld van de regering van N-VA, MR, Open Vld en CD&V”. “Die bouwde in 2016 marges in waardoor de maximale loonstijging voortaan anders berekend wordt: in het voordeel van de bedrijven en in het nadeel van de werknemers.”

“Constructief”

Het overleg begon uiteindelijk rond 10.00 uur, om 16.00 uur zat de vergadering erop. Die verliep “constructief”, liet ABVV-voorzitter Robert Vertenueil na afloop verstaan. “Standpunten werden uitgewisseld. We zetten het overleg voort”. 

Maandag zien de sociale partners elkaar opnieuw, net als woensdag. “Dan is het tot de finish”, aldus nog de ABVV-topman. Wat zou gebeuren indien vakbonden en werkgevers niet tot een loonakkoord komen, is niet duidelijk. Normaal moet de regering dan de knopen doorhakken, maar die zit in lopende zaken.

59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • eric debanne

    De sissen de ken weer aan de verkiezingen alleen dit telt voor hen ... Smerig linkse partij ...

  • Jozef Van Schuerbeeck

    Dat ze eens staken voor eerlijke belastingen. Nu betaalt de gewone werknemer die redelijk goed zijn boterham verdient rap 50% aan belastingen alleen. Onze andere landgenoten lachen zich een breuk. Die sjoemelen, hebben een ganse hoop aftrekposten waarvan sommige naar fraude rijken en bevolken op ons kosten de restaurants. Gisteren nog schreef een bedrijfsleider dat hij eigenlijk geen belastingen zou moeten betalen omdat hij mensen te werk stelde. Is die man gek of meent hij dat echt ?

Lees meer