Schermen tonen de dalende waarde van de lira op de beurs in Tokyo.
AFP Schermen tonen de dalende waarde van de lira op de beurs in Tokyo.

Turkse lira bereikt nieuw dieptepunt na koersval

De Turkse lira staat ook vandaag weer sterk onder druk. In de Aziatische handel daalde de waarde van de Turkse munt tegenover de euro en de dollar gevoelig. Er moet nu bijna acht lira betaald worden voor één euro, en zeven lira voor één dollar. 

De koersval van vrijdag gaat daarmee gewoon voort. Ook toen verloor de lira al vijftien procent tegenover de dollar. Tegenover begin dit jaar bedraagt het verlies al bijna vijftig procent.

In het weekend verscherpte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog zijn toon in het conflict van zijn land met de VS. Hij hield verschillende strijdvaardige toespraken over "campagnes" tegen zijn land en viel de VS opnieuw hevig aan. In het geschil tussen Ankara en Washington gaan vanochtend sterk verhoogde douanetarieven van de VS op staal in.

Maatregelen

De Turkse centrale bank heeft vandaag verzekerd dat ze "alle noodzakelijke maatregelen" zal treffen om de financiële stabiliteit te verzekeren, nu de Turkse lira in vrije val is.

Daarnaast beloofde de Turkse minister van Financiën Berat Albayrak, de schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, vandaag in een reeks tweets een "actieplan", dat vanaf deze ochtend in voege is. Hij gaf volgens nieuwsagentschap Anadolu ook aan dat geen deposito's in beslag genomen zullen worden en geen vreemde valuta op bankrekeningen in lira omgezet zullen worden. 

Europese beurzen 

De Brusselse beurs heeft de handel vandaag met verlies aangevat. Kort na opening noteerden alle aandelen binnen de Bel20-index in het rood. Ook de andere Europese beurzen zijn de week begonnen met verliezen. Beleggers maken zich zorgen dat de Turkse crisis overslaat naar de Europese financiële markten en bankensector.

De Bel20-index noteert omstreeks 09.15 uur met een verlies van 0,56 procent. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt verloren maandagochtend tot 0,8 procent. 

42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • zeki altin

    Hoe staat de koers nu?? Is dollar nie de diepte in aan het gaan nu ?

  • Carl Bempt

    En toch zijn er nog vele belgen die naar Turkije op vakantie gaan en onrechtstreeks het regime van Erdogan in stand houden. Blijf daar weg.

Lees meer