Ook Tihange 1 kan langer openblijven, laat Engie weten.
© Bart Leye Ook Tihange 1 kan langer openblijven, laat Engie weten.

Uitbater Engie: "Electrabel kan geen twee, maar drie kerncentrales langer openhouden”

“Beslissing zal van de politiek moeten komen”

Niet enkel Doel 4 en Tihange 3 kunnen langer openblijven, ook voor de kerncentrale Tihange 1 is een levensduurverlenging mogelijk. Dat zegt Jean-Pierre Clamadieu, de voorzitter van uitbater Engie, in een interview met L'Echo waarover ook De Tijd bericht.

De kernuitstap - waarbij tegen 2025 alle zeven Belgische kerncentrales dichtgaan - is voor uitbater Engie Electrabel nog geen uitgemaakte zaak. Het Franse moederbedrijf gaf eerder al aan dat er geen levensduurverlenging komt van de 'scheurtjescentrales' Doel 3 en Tihange 2.

Maar in haar boekhouding rekent de energiegroep er ondertussen wel nog op dat Tihange 3 en Doel 4 - de meest recente reactoren - nog tot 2045 mogen blijven draaien. Nu geeft Clamadieu - voorheen CEO van chemiereus Solvay - aan dat ook Tihange 1 kan open blijven.

Clamadieu benadrukt wel dat de beslissing over het al dan niet openhouden van de kerncentrales van de politiek zal moeten komen. "Wij zijn er om aan te geven wat ons haalbaar lijkt en de condities waarin een levensduurverlenging gerealiseerd kan worden", aldus de Engie-voorzitter.

LEES OOK. Het standpunt. Moeten we de kerncentrales langer openhouden?

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • maxim vanderveken

    @ Yves Steenssens, indd u hebt helemaal gelijk. Dat grapke gaat een eeuwige durende kost en vervuiling meebrengen die wij ook nog is kunnen betalen. Om nog maar te zwijgen van de komende generaties die hier ook met opgezadeld te worden.

  • Yves Steenssens

    De oudste Duitse kerncentrale Obrigheim is men aan het ontmantelen sedert 2005 - in de regio is ook een radio opgestaan, Radioaktiv Rhein Neckar dit als toespeling op de radioactieve besmette Neckar - Duitsland heeft al lang ingezien dat het einde van het atoomtijdperk ons meer energie gaat kosten dan het ooit heeft opgebracht- nu zijn er al honderdduizend aan de slag om de gecrashte onder controle te houden - de bezige ontmantelingen niet gerekend - een eeuwige controle.

Lees meer