Vera Claes: "We hebben een loonkloofwet, maar in werkelijkheid is er nog veel werk aan de winkel."
Shutterstock Vera Claes: "We hebben een loonkloofwet, maar in werkelijkheid is er nog veel werk aan de winkel."

"Onze loonkloofwet? Dat is gewoon een doekje voor het bloeden"

Vera Claes (Equal Pay Day) hekelt de passieve houding van onze overheid

Uit het dossier rond loontransparantie van vacature.com magazine blijkt o.a. dat een Belgische man in 2016 op uurbasis gemiddeld 6,1 procent meer verdiende dan de doorsnee vrouw. De progressieve vrouwenbeweging zij-kant organiseert sinds 2005, samen met het ABVV, Equal Pay Day om de eeuwige loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan te klagen. "Het is de hoogste tijd dat de regering haar eigen loonkloofwet serieus neemt", vindt nationaal secretaris Vera Claes.

Vera Claes: "België heeft al sinds 22 april 2012 een loonkloofwet. Zeven jaar na de eerste Equal Pay Day zagen we daarmee een van onze belangrijkste eisen gerealiseerd. Helaas doet de overheid weinig of niets om een correcte toepassing af te dwingen. Vooral op het niveau van de ondernemingen wordt er onvoldoende gehoor aan gegeven. Officieel moeten bedrijven vanaf 50 werknemers in hun sociale balans de loonkosten van hun voltijdse en deeltijdse werknemers uitsplitsen tussen mannen en vrouwen. Lang niet iedereen getroost zich evenwel die moeite."

"Daarnaast zijn de ondernemingen verplicht om elke twee jaar een analyse te maken van hun loonstructuur, kwestie van klaarheid te scheppen of die wel genderneutraal is. De eerste analyserapporten (boekjaar 2014) werden echter niet afgeleverd of waren van een bedroevende kwaliteit. De resultaten na het boekjaar 2016 zijn nog niet bekend, maar veel verbeteringen zijn daar wellicht niet te verwachten. Werkgevers en vakbondsafgevaardigden zijn gewoon veel te weinig op de hoogte van deze wettelijke eis. Informeren en sensibiliseren is hier dus de boodschap."

"Tot slot voorziet de loonkloofwet nog in de aanstelling van een bemiddelaar, als een werknemer van mening is dat zij/hij niet hetzelfde loon krijgt als een collega en haar/zijn geslacht daarvoor de enige reden is. Maar doordat de wetgever geen bescherming biedt aan de bemiddelaar en de mogelijk gediscrimineerde medewerker wordt het systeem in de praktijk niet toegepast. Kortom: we hebben dan wel een wet die de loonkloof zogezegd bestrijdt, in werkelijkheid is er nog veel werk aan de winkel."

Lees ook:

Dossier loontransparantie in België

Xavier Baeten (Vlerick Business School): “Elk jaar loonsverhoging, dat lukt gewoon niet meer”

Maj Buyst (Robert Half): "Je vraagt tijdens een loononderhandeling beter twee keer om 100 euro meer, dan één keer om 200 euro"

Bronvacature.com.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Eida Lam

    Als ik vrouwen minder zou mogen betalen zou ik geen enkele man nog aannemen. Simpel eh, de loonkloofmythe in een notendop.

  • Yvan Lindekens

    "Equal Pay" kan onmiddelijk gerealiseerd worden. Binnen de vijf minuten. Het volsrtaat dat de sjieke heren in maatpak daartoe de opdracht geven. Hoe eenvoudig kan het zijn, voor wie een minimum aan intelligentie heeft? Maar iedereen weet waar die intelligentie zit en waar ze niet zit.

Lees meer