Ook ethische hackers zullen in de toekomst handenvol werk hebben.
unsplash Ook ethische hackers zullen in de toekomst handenvol werk hebben.

5 futuristische ICT jobs: deze professionals maken weldra hun intrede op de IT-afdeling

Door de pijlsnelle technologische ontwikkelingen verandert ons dagelijks leven voortdurend, en ook onze jobs. Zeker wie de komende jaren aan de slag wil als ICT’er, kan zich aan behoorlijk wat avontuur verwachten. We zoomen in op enkele futuristisch klinkende ICT-jobs die sneller dan je denkt de vacaturebanken zullen sieren. 

Virtual en augmented reality (virtuele en toegevoegde realiteit) specialisten

Zo worden virtuele en toegevoegde realiteit op steeds meer vlakken een realiteit. De VR-bril is aan een stevige opmars bezig en ook toegevoegde realiteit, waarbij een computer virtuele beelden plaats over de reële werkelijkheid, raakt almaar wijder verspreid. Deze toegevoegde beelden zijn vaak informatief - denk maar aan een app die informatie geeft bij monumenten of kunstwerken in een museum of een piloot die belangrijke digitale gegevens op zijn navigatiescherm te zien krijgt. Maar ook in de entertainment business is AR populair, met de Pokémon Go hype als beste voorbeeld. Wie dat allemaal in elkaar bokst? Dat zijn de virtual en augmented reality specialisten:  experts die niet alleen over keiharde computerskills moeten beschikken, maar best ook een grondige kennis hebben over hoe het menselijk brein functioneert, willen we de virtuele realiteit zo ‘echt’ mogelijk ervaren.

TipBekijk hier alle jobs in ICT.

Breinmachine-experts

Een andere job waar we binnen enkele jaren mogelijk nood aan hebben, is die van breinmachine-expert. We willen immers niet enkel ons brein kunnen manipuleren met technologie zoals VR en AR, de communicatie moet in twee richtingen gaan. Op onderzoeksniveau staat dit weliswaar nog totaal in de kinderschoenen, maar doorbraken kunnen voor echte revoluties zorgen.

Lees ook“IT’ers zonder diploma aanwerven is een noodzaak”

High-Density Netwerk specialisten

In een gedigitaliseerde wereld neemt de hoeveelheid data alleen maar toe. Het spreekt voor zich dat we veel zwaarder zullen moeten inzetten op de beveiliging van digitale informatie, want dat is nu al een issue, getuige socialenetwerksite Facebook en het schandaal rond Cambridge Analytica. Een High-Density Netwerk specialist zal verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van de onmetelijke aantallen ‘bits’ die circuleren in de ‘cloud’ en opgeslagen zitten in databases. Hij of zij zal zich ook het hoofd moeten breken over hoe data zo efficiënt mogelijk kan bewaard en ontsloten worden.

Machine teachers

Wie graag les geeft, zet best ook in op ICT, want er zit toekomstmuziek in het onderwijzen van… computers! Je kennis van artificiële intelligentie en programmatievaardigheden primeren hier natuurlijk op je pedagogische kunde. 

Professioneel hackers

Ook hackers kunnen in de toekomst ongetwijfeld op veel werk rekenen. Het gaat dan om ethische hackers - computerspecialisten die beveiligingssystemen en netwerken testen en kraken om achter beveiligingsproblemen of lekken te komen. Nu worden hackers al ingezet om betaalsystemen van bijvoorbeeld banken beter te beveiligen.  

Toon me alle openstaande vacatures in ICT.

Lees ook:

Cyberveiligheid: een job voor de CFO (financieel directeur)

Bijna 20.000 openstaande vacatures in ICT

Rare jobtitels blijven populair: helden, goeroes en ninja’s gezocht!

Bronvacature.com.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bruno Draulans

    Je moet maar eens een computerhersteller zoeken. Dat is een uitstervend ras aan het worden. Een format doen van een pc is geen herstelling. Dat is gewoon de snelste manier met meestal verlies van data van de klant.

  • Tessa Vandermout

    Het loopt tegenwoordig vol zelfverklaarde specialisten die bakken lucht verkopen en goochelen met termen en afkortingen om hun incompetentie te verbergen.

Lees meer