Shutterstock

5 van de meest netelige sollicitatievragen (en hoe ze te beantwoorden)

Waarom wil je hier werken? Wat zijn je sterke en je zwakke punten? Sommige vragen die je krijgt voorgeschoteld op een sollicitatie, zijn de voorspelbaarheid zelve. Maar soms durft de recruiter een vraag uit zijn mouw te schudden waarvan je even met je mond vol tanden staat. Wij verklappen het juiste antwoord op enkele veel voorkomende dilemma’s.

Waarom heb je zo lang over je studie gedaan?

Je hoeft je niet betrapt te voelen als de interviewer uit je cv kan afleiden dat je langer dan gemiddeld hebt gestudeerd. Misschien hechtte je meer belang aan je studentenvereniging dan aan je resultaten, of misschien wist je niet welk beroep je aansprak en ben je van opleiding naar opleiding gehopt. Hoe het ook zij: geef je lange studententijd een positieve draai. Je hebt onderweg tenslotte heel wat opgestoken. Denk maar aan sociale vaardigheden, leiderschap en zelfkennis. Toon dat desnoods aan met een anekdote. Benadruk dat je inmiddels je roeping hebt gevonden en dat verantwoordelijkheid nemen geen probleem vormt. 

Tip: Een ijzersterke motivatiebrief? Download hier ons gratis voorbeeld

Welke fouten heb je gemaakt bij je vorige werkgevers?

Neen, de recruiter probeert niet uit te vissen of je ooit op staande voet bent ontslagen. Je moet dus niet in de verdediging schieten en verklaren dat je altijd perfect werk levert. Met zo'n vraag wil hij te weten komen of je een goed inzicht hebt in je geleverde prestaties, op welke manier je omgaat met tegenslagen en hoe je leert uit je vergissingen. Bedenk daarom nog voor je op gesprek gaat een concreet voorbeeld van een project dat is misgelopen en van de belangrijkste lessen die je daaruit hebt getrokken. 

Wat is je favoriete sport?

Als je solliciteert bij een bedrijf dat niets met sport te maken heeft, kan deze vraag wat vreemd lijken. In feite wil de hr-medewerker zo meer ontdekken over je persoonlijkheid. Hou je van individuele prestaties of ben je een teamplayer? Verkies je een sport voor het plezier, of ben je een competitiebeest? Hou hier rekening mee als je antwoordt, en geef zeker enkele argumenten om je keuze te verklaren. Weet wel dat recruiters geen medische vragen mogen stellen. Als je zelf niet mag sporten door medische problemen, ben je dus niet verplicht om dat te vertellen.

Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende sollicitatievragen.

Hoeveel koeien zijn er in België?

‘Euh, geen idee’, is waarschijnlijk het eerste antwoord dat in je opkomt. Maar je toekomstige baas verwacht ook niet dat je dat weet. Hij wil wél graag horen op welke creatieve manier je naar een antwoord toe redeneert. Dus klap vooral niet dicht. Laat je fantasie de vrije loop en probeer een zo logisch mogelijke oplossing te vinden. Vertrek bijvoorbeeld van de stelling dat 11 miljoen Belgische inwoners wekelijks een biefstuk willen eten. Min het aantal vegetariërs, kleine kinderen en mensen die geen biefstuk lusten. Maar hoeveel biefstukken haal je van een koe? En hoeveel melk drinken die mensen? ... Zeker als je erin slaagt om een snuifje humor toe te voegen, scoor je bij een dergelijke vraag goede punten. (Voor de betweters: volgens de FOD Economie zijn er ca. 500.000 melkkoeien in ons land (cijfers 2017)).

Heb je ook sollicitaties lopen bij andere bedrijven?

Heb je net een uur lang verkondigd dat het bedrijf waar je op gesprek bent je droomwerkgever is? Dan zwijg je beter over andere sollicitaties. Anders krijgt je geloofwaardigheid een flinke knauw. In alle andere gevallen moet je niet bang zijn om toe te geven dat je ook elders gesprekken hebt lopen. Dat toont dat je gemotiveerd bent om de professionele uitdaging te vinden die het beste bij je past. En het bewijst dat je een gegeerde kandidaat bent op de arbeidsmarkt. Vermeld wel alleen sollicitaties voor gelijkaardige functies, anders komt het over alsof je niet weet welke richting je uit wil. 

Lees ook:

5 tips om snel indruk te maken tijdens je sollicitatie

Zenuwen voor je sollicitatiegesprek? De sportcoach weet raad

Zet jij referenties op je cv? Zo voorkom je onaangename verrassingen

Bronvacature.com.

17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Patrick Kelchtermans

    dat je je tijd moet zitten verdoen met dat soort onnozelheden, het is schrijnend. Soms houden ze die flauwekul ook nog gedurende 2 a 3 sollicitatierondes vol. Ze willen out-of-the-box denkende, hands-on, creatieve en zelfstandige individuen, maar eens aangenomen beland je in de vastgeroeste structuren en is het van te luisteren. Want dat hun bedrijf zelf niet mee is met de laatste nieuwe HR-mumbo-jumbo, dat heeft dan niemand in de gaten.

  • Derek Beuckelaers

    Voor alle duidelijkheid, een recruiter neemt je niet aan, hij kan je doorverwijzen om echt te gaan solliciteren. Meestal hebben ze geen flauw idee van de echte job inhoud en vergelijken ze enkel wat woordjes op een CV op voorwaarde dat ze onmiddellijk in het oog springen. Dit compenseren ze met onbenullige niets ter zake doende vragen die ze zelf heel imposant vinden. Een nutteloze stap waar heel veel geld mee gemoeid is. Legale mensenhandel.

Lees meer