Shutterstock

Daarom is het zo leuk om in een supermarkt te werken

Dat er een groot tekort is aan verpleegkundigen en technische profielen, weet iedereen. Maar wist je dat winkelverantwoordelijke ook een knelpuntberoep is? Retailers vinden erg moeilijk enthousiaste managers, onder meer omdat de job niet 9-to-5 is. Nochtans is een winkel runnen een hele leuke uitdaging.

“Momenteel hebben wij een honderdtal openstaande vacatures voor winkelmanagers, onder meer bij Colruyt, Okay en Dreamland”, vertelt David Cornelis, stafmedewerker Mens & Organisatie bij Colruyt Group. “Om in aanmerking te komen, moet je uitstekende people skills hebben. Als winkelmanager zorg je voor een werkomgeving waarin je team elke dag gemotiveerd aan de slag gaat. Ook moet je initiatief durven nemen, zaken concreet vastpakken en introduceren in je winkel. Plus, je moet veel verantwoordelijkheid willen en kunnen dragen.” Die vaardigheden zijn in veel sectoren erg gegeerd. “Kandidaten die geknipt zijn voor de job, denken vaak niet spontaan aan de retail. Of ze zijn terughoudend, omdat er soms ook ‘s avonds en in het weekend wordt gewerkt. De voordelen die het werk met zich meebrengt, worden vaak over het hoofd gezien.” Wij zetten ze voor je op een rij.

TipBekijk hier vacatures in de retail.

1. Je zit niet dag in dag uit achter je bureau

Zitten is het nieuwe roken. “Als winkelmanager moet je niet bang zijn van de negatieve gevolgen van een sedentaire levensstijl. Je loopt namelijk vaak rond in je winkel”, legt David Cornelis uit. “Je praat veel met klanten en je helpt je team bij verschillende taken. Zo weet je wat er leeft. Met alles wat je ziet, hoort en voelt ga je vervolgens aan de slag om processen efficiënter te maken of om teamleden te ondersteunen.”

Lees ookNergens vind je zo veel verschillende soorten jobs als in de retail

2. Je krijgt appreciatie voor je werk

“Omdat je in rechtstreeks contact staat met je klanten, bouw je een nauwe band met ze op. Je speelt een rol in veel feestelijke gebeurtenissen, zoals hun verjaardagen en die van hun kinderen, familiefeesten, feestdagen … Zet je een campagne op rond bijvoorbeeld Pasen, dan kan je ook met je eigen ogen zien hoe shoppers erop reageren. Je krijgt daardoor veel positieve reacties en appreciatie. Er zijn weinig leidinggevende jobs waarin de resultaten van je werk zo snel zo duidelijk zichtbaar zijn.”

3. Je helpt andere mensen groeien

“Wij geloven dat een onderneming alleen groeit als haar mensen groeien. Gesprekken met je teamleden vormen dus een belangrijk aspect van je werk als winkelmanager”, aldus Cornelis. “Als leidinggevende is het jouw taak om je collega’s te helpen om bepaalde competenties te ontwikkelen. Het brengt veel voldoening met zich mee om te zien hoe je team evolueert.”

4. Je leert heel wat bij

Als winkelmanager ben je niet alleen coach, je leert ook zelf veel bij. “Iedereen die bij ons start doorloopt een persoonlijk opleidingstraject”, verduidelijkt Cornelis. “Maar ook daarna kan je je blijven bijscholen en krijg je kansen om door te groeien. Zo kan je als winkelmanager na verloop van tijd eens een ander of een volledig nieuw filiaal leiden, naar een andere winkelformule overstappen of zelfs een totaal andere functie binnen het bedrijf opnemen.”

5. Je werkt in je eigen streek

Winkels zijn er overal. “Dat wil niet per se zeggen dat je op twee straten van je huis aan de slag kan”, nuanceert de stafmedewerker. “Welke vestiging je mag leiden wordt bepaald in samenspraak met de regiomanager en hangt af van de vacatures van dat moment. Maar wij houden natuurlijk rekening met de woon-werkafstand.”

6. Je introduceert nieuwe technologieën

Digitale boodschappenlijstjes, winkelen met je smartphone … De retail zet hard in op digitale innovaties momenteel. “Als winkelmanager mag je zulke nieuwe technologieën helpen introduceren”, legt David Cornelis uit. “Je staat mee aan de wieg van de winkels van de toekomst.” Als dat niet boeiend is, weten wij het ook niet.

Toon me alle jobs in de retail.

Lees ook:

Zoveel salaris krijg je als starter

Deze bedrijven hebben wel erg opmerkelijke arbeidsvoorwaarden

5 manieren om te laten zien wat je waard bent aan je baas

Bronvacature.com.

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Buyck

    Met de arbeidsethiek van de millenials wordt straks élk beroep met overuren, weekendwerk, ... een knelpuntberoep.

  • Patrick De pauw

    Mijn vrouw zit niet bij Carrefour op haar kont maar komt elke dag doodmoe thuis!!!

Lees meer