Shutterstock

Deze technische knelpuntberoepen garanderen je meteen een job

Technische jobs blijven de knelpuntberoepenlijst in ons land domineren. Positief aan die trend is dat je natuurlijk je droomjob snel beet hebt. 

Uit een peiling van hr-dienstverlener ManPowerGroup bij 751 bedrijven eind vorig jaar blijkt dat 1 op de 3 Vlaamse werkgevers zijn vacatures maar moeilijk ingevuld krijgt. Vooral geschoolde arbeiders, IT'ers en technische profielen zijn schaars op de arbeidsmarkt.  

Tekort aan technische profielen
Die laatste conclusie is op zich weinig verrassend: technische beroepen domineren al langer de Belgische knelpuntenberoepenlijst. Dat ligt soms aan de kleine instroom van afgestudeerden, maar ook aan het feit dat kandidaten onvoldoende gespecialiseerd zijn. De technologische revolutie doet deze jobs  - denk aan klassiek bandwerk - inhoudelijk evolueren: de verantwoordelijkheden breiden uit en een specialisatie of bijscholing zijn dan ook steeds vaker vereist. 

Gaan we hier iets dieper op in, dan zien we vooral tekorten in de bouw, in IT en in de sector techniek en onderhoud. 

De bouwsector: je zit er gebeiteld
In de bouw zijn het vooral de uitdagende werkomstandigheden - hoogtes, winterweer ... - die afschrikken. De troeven van de sector komen helaas te weinig aan bod. Om te beginnen is er de werkzekerheid: de vraag naar werfleiders, metselaars, schrijnwerkers en dakwerkers is groter dan ooit.

Daarnaast is je werkomgeving gevarieerd: je kan aan de slag in de afbraak, woning-, industrie- of renovatiebouw. Van lente en zomer kan je in de openlucht volop genieten, guur winterweer ontloop je dankzij het bouwverlof. 

Ontdek alle vacatures in de bouwsector.

Touwtrekken om technisch talent 
Om onze industrieën en huishoudens draaiende te houden, zijn elektrische toestellen en machines broodnodig. Om die apparaten te ontwikkelen en onderhouden, zijn technici en mecaniciens al even onmisbaar. Met een bachelor mechanica of elektromechanica kan je dan ook terecht in verschillende domeinen: als onderhoudstechnieker garandeer je een gestroomlijnde productie, als servicetechnieker ken je elk deeltje van de machine. Als elektricien is spanning in je job gegarandeerd. 

Ontdek alle vacatures in techniek en productie

Straffe IT-specialisten gezocht
Error 404, IT'er not found. Menig hr-verantwoordelijke kwam de webpagina al eens tegen. IT-specialisten zijn dan ook gegeerd wild op de arbeidsmarkt. Ook als analist, webdeveloper of grafisch designer heb je de vacatures voor het kiezen. Onder invloed van de digitalisering breiden functies ook verder uit en komen er nieuwe jobs bij: zo zijn er al die hun boterham verdienen als 'ethisch hacker'. 

Ontdek alle vacatures in IT

Lees ook:
De populairste jobs binnen de overheid
Dit zijn de 5 best betaalde sectoren in België
Arbeiders minder tevreden met hun job dan bedienden

Bron: vacature.com.

30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Daniel Corstjens

    Dat ze die beroepen maar wat meer betalen,dan hebben ze volk genoeg!

  • Alfons Thijs

    Knelpunt omdat niemand het wil doen

Lees meer