Shutterstock

Eerste hulp bij sollicitatiegesprekstress: 6 gouden tips

Zenuwen voor je sollicitatiegesprek? Een beetje spanning houdt je alert, maar rode vlekken, zweethandjes en een trillende stem kunnen je kansen op de job aanzienlijk verkleinen. Gelukkig kan je je stress bezweren, bijvoorbeeld met tips van een sportcoach.

Als je telkens weer staat te bibberen voor je sollicitatiegesprek, weet dan dat je niet alleen bent! Mensen die geregeld moeten presteren onder druk, zoals dansers en zangers, weten dat de zenuwen nooit helemaal verdwijnen. Toch kun je leren om ze beter onder controle te krijgen.

1. Ga voor het hogere doel

Een tip van een sportcoach: richt je op je doel. Sportcoach Timothy Gallwey maakt onderscheid tussen de inner game (de strijd die je met jezelf aangaat) en de outer game (het doel dat je wil bereiken). Richt je op het laatste, want de focus op je zenuwen helpt je niet verder. Maak je dus niet al te druk om de antwoorden die je wil geven, maar ga voor een duidelijk doel: je enthousiasme voor de job laten merken of de recruiters tegenover je echt leren kennen.

TipBereid je gesprek goed voor met onze gratis sollicitatiegids!

2. We zijn allemaal mens

Bedenk je dat de mensen met wie je praat ook maar gewone mensen zijn. Ze zijn niet eng, en kunnen je geen kwaad doen. Jullie zijn gelijkwaardige gesprekspartners, en ook de recruiters die tegenover je zitten hebben ooit moeten solliciteren! Ga dus niet teveel nadenken over wat zij willen horen, dat levert net meer stress op. Geef eerlijk antwoord en wees oprecht geïnteresseerd.

3. Oefen in een extreme situatie

Nog een tip uit de sportwereld is om te oefenen in extreme omstandigheden. Je kunt je bijvoorbeeld op een sollicitatiegesprek voorbereiden door thuis een paar keer de trap op en af te lopen en daarna een tekst op te zeggen. Zo leer je je stem beheersen, en oefen je met doorpraten terwijl je buiten adem bent en je hart in je keel bonst.

Lees ookVreemde sollicitatievragen en waarom rekruteerders ze in godsnaam stellen

4. Zorg voor een stevige basis

Let er daarbij meteen op dat je een zelfverzekerde houding hebt. Lichaamstaal is heel belangrijk voor een eerste (en verdere) indruk! Loop en zit rechtop, geef een stevige hand. Oefen het gesprek met iemand die je eerlijke feedback geeft. Zorg dat je al deze dingen voorbereidt, zodat je tijdens het gesprek niet te veel hoeft na te denken.

5. Bewerk je onderbewuste

Wil je je stressniveau snel omlaag te brengen, dan kun je voor het gesprek eens stevig glimlachen. Ook een neppe glimlach werkt: een positieve gezichtsuitdrukking heeft een stressverlagend effect op je lichaam. Nog zo’n trucje voor het onderbewustzijn is om een vertrouwde geur mee te nemen. Een fijne geur roept direct positieve associaties op en kan je daardoor snel rustiger maken. Spray bijvoorbeeld wat parfum van je vriend of vriendin op je pols en ruik daar even aan.

6. Benoem je zenuwen

Onze laatste tip is om tijdens het gesprek je stress te benoemen. Zeg bijvoorbeeld: ‘ik merk dat ik een beetje ratel, dat komt door de zenuwen, ik wil deze job echt graag hebben!’ Door je spanning te benoemen, doorbreek je hem voor jezelf. Je hoeft je zenuwen dan niet langer te negeren of te onderdrukken: je kunt jezelf zijn, en dat is het beste recept voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Tip: Download hier onze sollicitatiegids en maak indruk tijdens je gesprek.

Lees ook:

Volgens de professionals: zo maak je indruk tijdens je sollicitatiegesprek

Deze elementen mogen niet ontbreken op je cv

Dit zijn de tien meest gemaakte sollicitatieblunders

Bronvacature.com, intermediair.nl

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • David Piot

    Ik moet hier Lydia Missotten gelijk geven, leeftijd is een bepalende factor voor sommige werkgevers (het klopt dat overheidsdiensten hier minder gevoelig aan zijn), mensen kosten nu eenmaal geld en hoe ouder men is, hoe meer dit op het loonbudget zal wegen. Waarom een +50 aanwerven als men het goedkoper kan doen met een 20 jarige. Wie dit niet snapt...

  • Lydia Missotten

    @Joachim Albert. Stop met uw vooroordelen, ik heb in een jaar tijd meer dan 100 sollicitaties gedaan, waarvan een groot deel ook gesprekken, een indrukwekkende cv heb die volledig overeenstemt met het gevraagde maar vermeld mijn geboortedatum niet op mijn cv. Hierdoor wordt ik dan ook veel voor gesprekken uitgenodigd maar schrikken dadelijk dat ik een oudere persoon ben en de vraag naar mijn leeftijd komt in 90% van die gesprekken voor.

Lees meer