Thinkstock

Het perfecte cv? Rekruteerders geven gouden tips

Jouw cv is de eerste indruk die je maakt op een rekruteerder of potentiële werkgever. Je kan dus maar beter zorgen dat die eerste indruk een schot in de roos is. Twee topspecialisten geven je 4 tips voor een perfecte cv.

Liz Wessel werkte ooit voor Google en is nu CEO van WayUp, een bedrijf dat jonge talenten op weg zet aan het begin van hun carrière. Victoria McLean gaat door het leven als ‘The CV Queen’ en is CEO van CityCV, een bedrijf dat cv’s schrijft en coaching voor jobinterviews aanbiedt. Zij zijn dus prima geplaatst om uit te leggen hoe je het perfecte cv opstelt.

Wil je een heleboel tips voor een uitstekende cv op een rijtje? Download dan hier onze gratis gids cv schrijven.

1. Lees alles echt grondig na

Een spelfout of een fout in je contactgegevens: je leest er zelf snel over, maar jouw lezer doet dat niet. Die ziet zoiets meteen. Het lijkt te voor de hand liggend om het hier te vermelden, maar toch: controleer je cv grondig op dat soort fouten. Ben je zelf geen taalwonder? Laat je cv dan nalezen door vrienden en familie. Vermijd dat je om de verkeerde reden opvalt, waarschuwt Liz Wessel. Victoria McLean geeft haar gelijk en waarschuwt dat 97 procent van de rekruteerders een cv al verticaal klasseert vanaf twee typefouten.

2. Wees zo specifiek mogelijk

Om sterker voor de dag te komen dan je concurrenten, moet je zo specifiek mogelijk je successen duiden. Schrijven dat je als serveerster klanten begroette en bediende en tafels afruimde, daarmee val je niet op in de massa. "Neen," zegt Liz Wessel, "je moet je niet focussen op je dagelijkse taken, wel op je prestaties. Vermeld dus dat je als serveerster veel meer fooien ophaalde dan je collega’s,  omdat je snapt wat klantvriendelijkheid inhoudt. Of dat je de tafels 21 procent sneller bediende dan je collega’s. Op die manier schets je een beeld van een buitengewone serveerster. Probeer echt je prestaties te laten zien, want uiteindelijk zegt dit meer. Je kunt die acties laten zien via statistieken en andere resultaten.”

3. Laat de feiten spreken

Wanneer het over de zogenaamde soft skills gaat, dan komen holle woorden en uitspraken al snel piepen. Je hebt uitstekende communicatievaardigheden? Je bent een échte teamspeler? Dat zal best, maar als je dat niet staaft met concrete anekdotes en voorbeelden klinkt dat ook allemaal snel leeg en opschepperig, vindt Victoria McLean. Bewijs je successen, pas dan kom je overtuigend uit de hoek.

4. Speel in op de vacature

Ook weer zo’n open deur, maar toch wordt er maar al te vaak tegen gezondigd: lees de vacature grondig en speel er in je cv op in. Een standaarddocument dat je naar elke rekruteerder of potentiële werkgever stuurt, is meestal niet aan te raden. Zorg er voor dat alle gevraagde eigenschappen en criteria voor een bepaalde job in je cv aan bod komen, raadt Victoria McLean aan.

Download dan hier onze gratis gids cv schrijven.

Lees ook:

De headhunter onthult

Hoe kom je als allerbeste uit het sollicitatiegesprek? Zo maak je het verschil volgens Belgische rekruteerders en CEO’s

Deze vragen stellen rekruteerders/ceo's om je in de war te brengen

Bronnen: Business Insider, economia, vacature.com

22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Louis Dedraver

    Referenties.... keiharde referenties.... DAT is uw CV. Bouw een netwerk op met positieve referenties en dan gaan de deuren open! Waar vinden die rekruteerders u? >75% van de betere jobs worden gevonden via LinkedIn. Als je 5 CEO’s een knallende referentie laat opmaken over uw prestaties zit je vanzelf in een versnelling. De headhunters weten je dan wel te vinden.

  • Jan De Smet

    Ja, en dan bellen ze je ....... we hebben de ideale job voor je, Dan stel je één vraag omtrent de jobinhoud ........... weten ze er niks van, kennen ze er niks van. En toch ..... volgens die mooie recruteerders in het interimkantoor was dit "de" ideale job voor me. Afschaffen al die trezen die er niks van kennen.

Lees meer