Shutterstock

Hoe maak je een carrièreswitch naar de zorgsector?

Werken in de zorgsector biedt tal van voordelen. De werkzekerheid is uiteraard een belangrijk pluspunt. Daarnaast geeft een job in de zorg heel wat voldoening. Het is een sector waar engagement, collegialiteit en menselijkheid centraal staan. Wil jij aan de slag in de zorgsector? Hoe pak je dat dan aan? Welke opleidingsmogelijkheden zijn er? En hoe kan je werken en studeren combineren?

Een waaier aan profielen

Wie aan de zorg- of welzijnssector denkt, denkt vaak in de eerste plaats aan zorg- en verpleegkundigen. De sector biedt echter een hele waaier aan uitdagingen voor mensen met verschillende competenties en interesses. Denk bijvoorbeeld aan technische, logistieke of administratieve profielen. Bovendien maakt ook de werkplek een groot verschil: een ziekenhuis is geen woonzorgcentrum, en kinderzorg is iets helemaal anders dan thuiszorg. Ambieer jij een job in de zorg- of welzijnssector? Ga dan goed na wat je precies wilt doen en in welke werkomgeving.

Bekijk hier de jobs in de zorg.

Proeven van de zorgsector

Ben je nog niet zeker of de zorgsector wel iets voor jou is, of welke specifieke job bij jouw competenties aansluit? Doe dan de test tijdens een inleefmoment. Heel wat instellingen, verspreid over Vlaanderen en Brussel, zetten hun deuren open zodat je van nabij kennis kan maken met de zorg‐ of welzijnssector. Zo krijg je een realistisch beeld van de sector en kan je ontdekken welke richting jij uit wilt. Hoe het inleefmoment er precies uitziet, hangt af van de instelling en jouw vragen. 

Lees ookVerpleegkundige versus zorgkundige: wat is het verschil?

Knelpuntberoepen

De zorg- en verpleegkundigen zijn de twee grootste knelpuntberoepen in de zorgsector. De cijfers spreken voor zich. VDAB ontving in het voorbije jaar (april 2018-maart 2019) 9.542 vacatures voor verpleegkundigen. Daarvan stonden er eind maart nog 1.349 open, terwijl in het voorbije jaar gemiddeld 592 werkzoekenden (die niet aan het werk zijn), interesse hadden in een job als verpleegkundige. Voor wie graag met mensen werkt, een betekenisvolle job zoekt en belang hecht aan werkzekerheid, is een omscholing tot zorg- of verpleegkundige dus zeker een aanrader.

Combinatie werken en studeren

Er zijn heel wat opleidingsmogelijkheden en speciale trajecten die een overstap naar een job als zorg- of verpleegkundige faciliteren. Naast het dagonderwijs, zijn er avond- en deeltijdse opleidingen voor wie de opleiding wil combineren met een job. Bovendien zijn er specifieke trajecten voor wie extra ondersteuning nodig heeft, zoals VOSPA voor anderstaligen en Zorgportaal, voor mensen met een iets grotere afstand tot de arbeidsmarkt en het beroep.

Wie werkzoekend is, kan zijn keuze maken uit het opleidingsaanbod van VDAB. Maar ook voor wie al werk heeft, zijn er tal van mogelijkheden. De opleiding tot zorgkundige kan je onder andere volgen bij de centra voor volwassenenonderwijs (CVO) en bij de opleidingscentra van de Diensten Gezinszorg (DGZ). In veel gevallen gaat het om deeltijds onderwijs.

Wie graag verpleegkunde wil studeren, kan kiezen voor een bacheloropleiding (minstens vier jaar) of een opleiding Hoger Beroepsonderwijs (HBO5, minstens drie jaar). Ook hier zijn er mogelijkheden voor wie werken en studeren wil combineren. Neem contact op met een onderwijsinstelling in jouw buurt en vraag naar de regeling rond avond- en deeltijds onderwijs. Stages kunnen bij veel onderwijsverstrekkers zo ingepland worden dat ze bij jouw werkschema aansluiten. 

Financiële ondersteuning

Wie werkzoekend is en een opleiding volgt die erkend is door VDAB, kan vaak van financiële voordelen genieten, bijvoorbeeld een gratis opleiding en een behoud van de werkloosheidsuitkering.

Wie al werkt, kan, indien aan de voorwaarden wordt voldaan, opleidingscheques inzetten, van betaald educatief verlof genieten of recht hebben op andere ondersteunende maatregelen. Informeer je bij je werkgever, bij een servicepunt zorg van VDAB of via de federale website www.werk.be over de mogelijkheden.

Heb jij echt een passie voor zorg? Laat je dan toch maar niet afschrikken door eventuele praktische of financiële belemmeringen. Zowel de overheid als de onderwijsinstellingen kunnen je begeleiden en ondersteunen bij die volgende stap in je carrière.

Bekijk hier de openstaande vacatures in de gezondheidszorg.

Lees ook:

Zoveel verdienen verpleegkundigen

Zelfstandig verpleegkundige worden? Zo begin je er aan

Dit zijn de populairste vacatures in de zorg

Bronvacature.com.

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Verstrepen

    Zorgsector is een sector die volledig door de sociale zekerheid wordt betaald dus een kost voor een staat, geen sociale zekerheid meer zoals de meest stemmers willen geen zorgsector meer voor de economen een kost minder voor de Nv België dus blijf maar zorgen dat er echte bedrijven komen en niet gesubsidieerde nep sectoren betaald met ons belasting geld.

  • Jef Van De Plas

    Overal moet gewerkt www orden hoor, maar de nieuwe sollicitant in de verpleging wil alleen maar in de dag werken, geen nachten of weekends doen enz. Deze mentaliteit wordt gezaaid in de opleiding, want leerlingen doen geen weekends,geen nachten,geen vroege diensten of lates, want anders, en dit zijn woorden van een (watjes)directeur, zouden er wel eens een hoop minder leerlingen zijn. Pedagogisch gezever is dat. Ben zelf 68, gewerkt in ziekenhuis tot 65, er is alleen maar aandacht voor klagers.

Lees meer