Unsplash

Vijf tips om echt goed te kunnen thuiswerken

Thuiswerken: veel mensen dromen er hardop van. Maar zoals wel vaker strookt ons romantische beeld ervan niet helemaal met de realiteit. Ook wie thuis werkt, krijgt met een hoop specifieke uitdagingen af te rekenen, zoals afleiding en de vervaging van de werk-privégrens. Met deze tips maak je thuiswerk wél tot een succes.

Goed afstemmen met je baas

Wie thuis werkt in opdracht van een werkgever, dient hier eerst en vooral duidelijke afspraken rond te maken met zijn/haar baas. Thuiswerk betekent natuurlijk niet dat je opeens op de gekste uren bereikbaar moet zijn. Spreek van te voren goed af tussen welke uren je zult werken en je overste je mag bellen. Je baas dient verder de nodige middelen te verschaffen om je home office in te richten, zoals een laptop, telefoon en internetverbinding. Zorg ervoor dat je alle gemaakte afspraken ook laat opnemen in je arbeidscontract.

Tip: Wil je regelmatig thuiswerken? Bekijk dan eens deze vacatures.

Perfecte werkplek

Zijn de grote lijnen voor je thuiswerk uitgezet, kan je beginnen met het installeren van je thuiskantoor. Een goede werkplek is cruciaal. Werken vanuit de zetel of aan de keukentafel is misschien verleidelijk, op langere termijn kan het nefast zijn. Niet enkel verhoog je het risico op nek- en rugklachten wanneer je niet investeert in goede ergonomie. Ook de grens met je privéleven dreigt te vervagen als je tv kijkt, bijpraat met vrienden én werkt vanaf een en dezelfde plek.

Lees ookAfleiding op het werk: collega’s zijn de grootste boosdoeners

Concentreren kan je leren

Vervolgens is het belangrijk prikkels te minimaliseren. Het gevaar voor afleiding is thuis soms tien maal groter dan op kantoor: er zijn immers geen collega’s of geen baas om je doen en laten nauwgezet in de gaten te houden. Dagdromen, snel even een huishoudelijk klusje opnemen, je Facebook checken, koffie drinken met de buurvrouw: in theorie kan het allemaal. Nadeel is dat je werk op het einde van de werkdag niet klaar zal zijn en je jezelf aldus in de problemen brengt. Om de verleiding het hoofd te bieden, dien je dus ook met je omgeving goede afspraken te maken. Vraag familie en vrienden om je niet te storen tijdens de uren dat je werkt en zet desnoods je privételefoon uit.

Strak schema

Het maken van een planning kan je zeker helpen om afleiding te beperken en ervoor te zorgen dat je al je taken tijdig afrondt. Met een goede takenlijst breng je structuur in je werkdag. Je vermijdt dat er privézaken tussen sluipen en je nadien overuren moet kloppen om alles alsnog af te werken. Vergeet echter zeker ook geen pauzes in te plannen! Op gezette tijden de benen strekken of even iets ontspannend doen, komt je concentratie eveneens ten goede.

Geniet van je vrijheid

Slaag je erin de nodige discipline aan de dag te brengen, heeft thuiswerk echter een hoop voordelen. Je verliest geen tijd aan pendelen tussen woonst en werk, vermijdt fileleed, wordt niet afgeleid door collega’s en bepaalt zelf welke muziek je opzet en/of je liever in alle stilte werkt. Verhuis bij goed weer gerust eens met je laptop naar tuin of terras, en mis je toch wat meer mensen rondom je, zoek dan een leuke co-working of werk een dagje vanuit een koffiezaak. Af en toe veranderen van locatie kan je inspiratie een boost geven.

Lees ook:

Afleiding op het werk: collega’s zijn de grootste boosdoeners

De praktische kant van omscholen: wat met verlof, loon en studiekosten?

5 lastige vragen die je kan krijgen tijdens je sollicitatie

Bronvacature.com.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Kevin Buekenhoudt

    Thuiswerken in de zetel, val gegarandeerd in slaap.

  • Pieter Verhulst

    1 dag thuiswerk is even productief als 4 dagen in landschapsbureel naast je bazen als techneut. Je zet jezelf als onbeschikbaar op een half uurtje na en je kan eindelijk iets nuttigs doen.

Lees meer