Adobe Stock

Vlaming wil vooral eerlijk verloond worden

Van afgunst heeft de Vlaamse werknemer weinig last als het over zijn of haar salaris gaat. Een gevoel van rechtvaardigheid is veel belangrijker, zo blijkt uit het beloningsonderzoek van Vlerick Business School en vacature.com.

Eén van de vragen uit het beloningsonderzoek peilde heel specifiek naar de informatie die de respondenten over hun loon willen krijgen. Wat blijkt? Werknemers in de privésector zijn vooral nieuwsgierig naar het maximumsalaris van de eigen jobcategorie binnen de organisatie. Deze informatie scoort 3,92 op 5 (waarbij 1 helemaal niet belangrijk is en 5 heel belangrijk, nvdr). Werknemers zijn ook geïnteresseerd in het loon van mensen met dezelfde job in andere bedrijven. Het gemiddelde salaris van jobs in de eigen jobcategorie op de markt blijkt dus ook gegeerde informatie.

Tip: Is jouw salaris marktconform? Vergelijk het met ons Salariskompas.

Geen interesse in loon collega’s!

Van het loon van directe collega’s ligt de Vlaming dan weer niet echt wakker. Variabele verloning kan er immers voor zorgen dat collega’s met dezelfde job op het einde van de maand een ander salaris krijgen. Hoeveel dat variabel loon precies bedraagt, vinden veel werknemers eigenlijk niet zo’n belangrijke info. Voor het algemeen gemiddelde van alle lonen in de organisatie is er nog minder interesse. Hier is de gemiddelde score 3,04 op 5, of bijna 18 procent minder dan de hoogst scorende informatie (het maximumsalaris van de eigen jobcategorie in de eigen organisatie).

Lees ookDezelfde job, maar toch een ander loon: hoe komt dat?

Dezelfde tendensen

Opmerkelijk is dat deze tendensen voor alle jobtypes gelijklopen. Of het nu gaat om uitvoerende bedienden, experten, managers of arbeiders: allemaal hechten ze hetzelfde belang – of net niet – aan bepaalde informatie. Ook ambtenaren – die apart werden bevraagd – volgen dezelfde tendensen. Wat wel opvalt is dat managers beduidend nog minder dan andere medewerkers geïnteresseerd zijn in de lonen binnen de eigen organisatie. Het verschil met de arbeiders – die hier het hoogst scoren – is bijna 12 procent.

Geen voyeurisme

“Werknemers zijn absoluut niet op zoek naar voyeurisme”, stelt professor Xavier Baeten (Vlerick Business School) aan de hand van die resultaten vast. “We zien een duidelijke breuklijn: men is niet zozeer vragende partij om alle salarissen in de organisatie te kennen en zelfs niet die van directe collega’s, maar wél om het eigen salaris te vergelijken met wat de markt biedt voor een gelijkaardige functie. Het toont duidelijk aan dat de werknemer niet zozeer nieuwsgierig is naar het loon van anderen, maar vooral op zoek is naar rechtvaardigheid. Krijgt hij of zij wel wat hij of zij verdient, dat is voor velen toch de allerbelangrijkste vraag.”

Lees ook:

Zo hou je meer over van hetzelfde brutoloon

Nieuwe winstpremie razend succes: al 738 Belgische bedrijven laten hun werknemers delen in de winst

Twee derde van de Vlamingen wil meer prestatiebeloning

Bronvacature.com.

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Yvan Lindekens

    "...wat de markt biedt voor een gelijkaardige functie" is gewoon het "baremiek functie-gemiddelde" dat ook in rekening gebracht wordt bij de "gelijkgestelde dagen" voor de berekening van het vakantiegeld. Dat kan je gewoon opvragen bij de vakbond. Dat "eerlijk belastingtarief" is voor de Vlaming die daarover zeurt natuurlijk -20%: "geef het aan ons en laat de anderen ervoor betalen".

  • Geert Landsman

    Ik wil wel degelijk dat alle lonen publiek gemaakt worden zoals in Finland. Geheimhouding is kapitalistische nonsen dat enkel dient om lonen te verlagen van de onderklasse en zelf te verrijken van een enkeling.

Lees meer