photo_news

Vele wind zorgt voor negatieve stroomprijzen

Het waait bijzonder hard in Europa, niet alleen in België maar vooral in Duitsland. Dat zorgt voor negatieve prijzen voor elektriciteit dit weekend op de Belgische stroommarkt. Geen ongewoon fenomeen in het voor- of het najaar. De voorbije nacht kende ons land negatieve stroomprijzen. De onevenwichtsprijzen bedroegen op een bepaald moment -110 euro per MWh. "Vrij veel", zegt Matthias Detremmerie, stroomhandelaar voor Elindus, een energieleverancier voor bedrijven. Vanochtend werd een record aan windproductie bereikt.

Die onevenwichtsprijzen zijn de prijzen die gelden om het Belgische stroomnet in evenwicht te houden tussen vraag en aanbod. Als er veel aanbod is en weinig vraag, kan die prijs negatief zijn. Dan worden producenten betaald om centrales af te schakelen, of krijgen grote industriële bedrijven - denk aan grote metaal- of chemiebedrijven - geld toegestopt om extra stroom te verbruiken. De omgekeerde wereld dus. Dat was deze nacht het geval. 

42 kerncentrales

De reden: zachte temperaturen tijdens de nacht - als er hoe dan ook al weinig verbruik is - in combinatie met veel wind in België en de rest van Europa. "Vooral in Duitsland is er veel wind: tot 42.000 MWh per uur vandaag. Dat is de capaciteit van 42 kerncentrales", aldus Detremmerie. 

De Europese energiemarkt is bovendien nauw verbonden. Duitsland exporteert de massale stroom opgewekt door de windmolens. Als gevolg zitten de stroomkabels bij wijze van spreken overvol, zodat uitvoer vanuit België moeilijk bleek. De negatieve stroomprijzen waren voorspeld. De day-ahead prijzen (de prijzen voor de volgende dag) voor vandaag bleken zaterdag al negatief tijdens verschillende uren van de dag. Negatieve stroomprijzen zijn geen zeldzaamheid meer voor ons land, vertelt Detremmerie. "Het gebeurt meestal in het voorjaar of het najaar. In het najaar vooral door de vele wind. En wind blijft toch moeilijk te voorspellen", aldus de trader.

Record aan windproductie

Windturbines in de Belgische Noordzee en op land waren vanochtend goed voor 3.100 MWh per uur, bevestigt Bram Claeys, algemeen directeur van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) Vlaanderen. “Dat is een record. Zowat een derde van onze consumptie werd gedekt door windenergie die in België werd opgewekt.”

Het record is geen verrassing. Het waait veel, maar ook niet te hard zodat windmolens op zee dienen uitgeschakeld te worden. En er komen steeds meer windturbines bij, zodat de capaciteit stijgt. “De omstandigheden waren optimaal”, aldus Claeys. Op winderige dagen zullen in de toekomst dus nog meer records sneuvelen.

De hoge productie van windenergie in ons land en de rest van Europa, in het bijzonder Duitsland, heeft dit weekend opnieuw tot negatieve stroomprijzen geleid.

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bart Vrancken

    Electriciteit teveel , electriciteit te weinig, dreigend tekort, overschot . De olie is bijna op en de 'ontdekking' van een enorme hoeveelheid , dreigend tekort, overschot. Feit is dat de prijs wel records blijft scoren en dat de energiearmoede toeneemt bij de bevolking , dreigend tekort, overschot. Ieder ietwat Normaal denkend mens weet dat waterstof en/of de investering in nieuwe bedrijfszeker en veilige kerncentrales de enige manieren zijn om de planeet te redden maar neen ...

  • lieve vanderstraeten

    Door mijn belastingen worden die windmolens gesubsidieerd, en voor wie, voor de bedrijven, die krijgen gratis stroom en de mijn slaat op! Wanneer komt het gewone volk aan de beurt voor die overgesubsidieerde molens?

Lees meer