BELGA

Vertrekkend Proximus-CEO verkocht vorige maand 285.342 euro aan aandelen

Handel met voorkennis? Beurswaakhond start onderzoek

Dominique Leroy heeft een maand voor ze haar vertrek bij de beursgenoteerde telecomoperator Proximus publiek maakte, nog een pakket Proximus-aandelen van ruim 285.000 euro te gelde gemaakt. Beurswaakhond FSMA onderzoekt in zo'n gevallen steeds of het om verboden handel met voorkennis gaat.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Leroy verkocht op 1 augustus 10.840 Proximus-aandelen voor 285.342,40 euro, zo blijkt uit een melding op de website van de FSMA. Het is de eerste gemelde aandelentransactie van Leroy in minstens drie jaar.

Koersgevoelige informatie

Leidinggevenden bij beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om hun beurstransacties te melden van zodra het totaalbedrag in een kalenderjaar boven 5.000 euro gaat. De FSMA maakt die transacties vervolgens openbaar.

Het vertrek van een sleutelpersoon in een bedrijf geldt als koersgevoelige informatie. Transacties zoals die van Leroy worden daarom door de beurswaakhond onder de loep genomen. Als uit het onderzoek zou blijken dat er daadwerkelijk handel met voorkennis plaatsvond, riskeert Leroy een administratieve sanctie.

Proximus wil in een eerste reactie enkel kwijt dat het niet op de hoogte is van een onderzoek. De koers van het aandeel van Proximus ging vrijdag na het nieuws over de opmerkelijke transfer van Leroy naar het Nederlandse telecombedrijf KPN 2,5 procent lager op de Brusselse beurs.

Vakbonden vragen “onmiddellijk” ontslag

De vakbonden bij Proximus willen intussen dat Leroy met onmiddellijke ingang opstapt. Volgens de bonden kan het niet dat ze tot 1 december zou aanblijven. Maandag om 9 uur gaan ze hierover een open brief afgeven gericht aan de voorzitter van Proximus, Stefaan De Clerck. De actie is een initiatief van het gemeenschappelijk vakbondsfront ACV-Transcom, ACOD en VSOA.

De vakbonden menen dat er sprake is van “een vertrouwensbreuk” doordat Leroy een directe concurrent gaat versterken. “Vanaf het moment dat ze gekozen heeft voor een potentiële concurrent, is het zeer moeilijk om nog vertrouwen te hebben in haar”, verklaart Stéphane Daussaint van de christelijke vakbond. Hij wijst erop dat het Nederlandse KPN in het verleden al zijn oog op Proximus heeft laten vallen.

We zijn bang voor wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. De CEO kent het bedrijf van A tot Z en dus ook de strategie voor de toekomst

Jean-Claude Philippon van de liberale vakbond

Vertrouwelijke informatie

“We zijn bang voor wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. De CEO kent het bedrijf van A tot Z en dus ook de strategie voor de toekomst”, aldus Jean-Claude Philippon van de liberale bond. “Het gaat om vertrouwelijke informatie. We zijn bang dat ze die gegevens zal meenemen”, treedt Laurent Malengreau van de socialistische vakbond hem bij.

“Ze kan niet meer wegen op dit bedrijf. Waarom is het absoluut noodzakelijk dat ze haar herstructureringsplan er nog doorduwt voor haar vertrek?”, vraagt Philippon zich nog af. Leroy gaf immers te kennen dat ze verwacht voor haar vertrek het transformatieplan te kunnen afronden.

234 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Verstraete

    285000 euro aan aandelen, of hoe rijk sommige mensen zijn. Dit is geld dat ze konden missen, vandaar aandelen en nog altijd niet rijk genoeg blijkbaar!

  • André De Leener

    Zou het niet wenselijk zijn ook even na te denken over de uitspraken van Stefaan De Clerck.Ofwel zit deze persoon niet op de gepaste plaats ofwel is er hier iets niet pluis.

Lees meer