Vlaams formateur Jan Jambon (N-VA).
Illias Teirlinck Vlaams formateur Jan Jambon (N-VA).

Vlaamse regeringsonderhandelaars moeten op zoek naar 500 tot 600 miljoen euro

De nieuwe Vlaamse regering kijkt bij ongewijzigd beleid aan tegen een tekort van 500 tot 600 miljoen euro in 2020. Dat zegt de woordvoerder van formateur Jan Jambon (N-VA).

De Vlaamse administratie had in het voorjaar al becijferd dat er volgend jaar een tekort van 600 miljoen euro zou opduiken. Nochtans had minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) enkele maanden eerder berekend dat de volgende coalitie op overschotten zou kunnen rekenen. De lagere economische prognoses strooiden roet in het eten.

De afgelopen weken was bij onderhandelaars te horen dat het cijfer van 600 miljoen euro naar beneden zou worden bijgesteld. Dat is ook gebeurd. In de raming uit mei waren de inkomsten wat te laag en de uitgaven wat te hoog ingeschat. Dat betere cijfer werd deze week echter weer onderuit gehaald door de nieuwe voorspelling van het Planbureau. Dat becijferde dat de Belgische economie in 2019 en 2020 maar met 1,1 procent zal groeien, en niet met 1,3 procent zoals tot nu toe werd gedacht. Het Vlaamse tekort ligt nu tussen 500 en 600 miljoen euro. Het precieze cijfer zou volgende week worden bekendgemaakt.

Morgenochtend komen de hoofdonderhandelaars voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering opnieuw samen. Ze zullen vergaderen over werk, economie en innovatie. De onderwerpen landbouw, cultuur, media, sport en jeugd werden vandaag zo goed als afgewerkt, valt te horen. Intussen werken ook nog een viertal inhoudelijke groepen naar een consensus toe. Het gaat om onderwijs, welzijn, omgeving en integratie. 

45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Elisabeth Shantoni

    We kunnen bespreken hoe dit kan gebeuren en wie daarvan de schuld is. Dat is zeker zinvol. Maar nog veel zinvoller lijkt me de vraag hoe we een nieuwe toekomst scheppen met een perspectief voor iedereen.

  • Peter Nols

    Die begroting was toch beter ten tijde van de socialisten, de jaren NVA hebben er precies geen goed aan gedaan.

Lees meer