2 (Archieffoto)
REUTERS (Archieffoto)

Voka raamt economische schade nu al op 40 miljard euro en vreest recessie erger dan financiële crisis

Het ondernemersnetwerk Voka raamt de economische schade door de coronapandemie nu al op 40 miljard euro. Dat zegt de werkgeversorganisatie op basis van een nieuwe bevraging. Vorige week schatte Voka de schade nog op 16 miljard euro.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens Voka ziet 84 procent van de Vlaamse bedrijven zijn omzet dalen, en valt die bij 30 procent zelfs bijna volledig weg. Uit de bevraging komt ook naar voren dat al de helft van de bedrijven tijdelijke werkloosheid heeft aangevraagd en nog eens 10 procent zegt dit nog in de komende weken te doen. Voorts zegt de helft van de bedrijven liquiditieitsproblemen te hebben.

Deze crisis dreigt zeker drie keer zo zwaar te worden als de financiële crisis van 2008-2009

Hans Maertens (Voka)

"We berekenden ook de impact van de crisis op de economie aan de hand van de cijfers van onze enquête", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. "De schade bedraagt nu al 40 miljard euro. Er zal dit jaar een recessie van zo'n 7 procent komen als de maatregelen aanhouden tot eind april. Het gevolg is dat deze crisis zeker drie keer zo zwaar riskeert te worden als de financiële crisis van 2008-2009.”

“Drie bijsturingen”

Voka is dankbaar voor de maatregelen die de overheden al hebben genomen, maar schuift zelf nu nog "drie bijsturingen" naar voren. De werkgeversorganisatie wil dat de federale overheid de eerste maand gewaarborgd inkomen bij ziekte op zich neemt, vraagt een prestatiepremie van 150 euro voor werknemers die buitenshuis aan de slag blijven, en wil de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid te combineren met een andere job.

Lees ook:

Examens mogen, maar moeten niet: de onderwijsminister en experts verduidelijken hoe het verder moet met dit schooljaar (+)

“België is een voorbeeld”, zegt viroloog Ab Osterhaus, de Marc Van Ranst van onze noorderburen (+)

2 Hans Maertens (rechts), gedelegeerd bestuurder van Voka, nam begin februari deel aan de eerste vergadering van de economische taskforce samengeroepen door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in Brussel.
Photo News Hans Maertens (rechts), gedelegeerd bestuurder van Voka, nam begin februari deel aan de eerste vergadering van de economische taskforce samengeroepen door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in Brussel.

47 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bart Vanhove

    Waarom toont men alweer beelden van een productieomgeving of een fabriek als het over recessie gaat?

  • Gino Denil

    Sommige bedrijven krijgen nu het deksel op de neus en ontvangen geen overheidssteun in bepaalde landen. Omdat ze hun zetel geplaatst hebben in belastingparadijzen. Wie niet solidair is met een samenleving en geen belastingen wil betalen moet ook geen steun ontvangen van die samenleving. Laten we hopen dat ze hier dat onderscheid ook maken.

Lees meer