Onze financieel expert Michaël Van Droogenbroek legt uit hoe je jouw aangifte zo optimaal mogelijk invult.
Photonews, rv Onze financieel expert Michaël Van Droogenbroek legt uit hoe je jouw aangifte zo optimaal mogelijk invult.

Exclusief voor abonnees

Waar moet u zeker aan denken bij het invullen van uw belastingaangifte?

Nog even en het is weer zover: het invullen van de belastingaangifte. Een klus waar de meeste onder ons tegenop zien, getuige de meer dan tweehonderd vragen die u over uw belastingbrief stelde aan onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck. Wij selecteerden hier 20 onderwerpen uit die u duidelijk aan het hart gaan. Met vandaag het laatste deel: hoe vult u uw aangifte zo optimaal mogelijk in?

Wij zijn een gepensioneerd echtpaar en ontvangen een pensioen van gemiddeld € 1.250 en € 1.350 per maand, maar toch moeten wij rond € 800 belastingen betalen de laatste jaren. Wij hebben geen andere inkomsten en zijn eigenaar van een rijwoning. Kunnen wij dat aanslagbedrag laten dalen?

“U kan het best kijken of er uitgaven zijn die recht geven op een belastingvermindering (onder meer dienstencheques of giften).

Met de wijk-werkcheques, de vroegere PWA-cheques, kan u langdurig werkzoekenden betalen om kleine onderhoudswerken, tuinonderhoud of andere klussen uit te voeren. Met de dienstencheques betaalt u huishoudelijke hulp. Beide cheques kosten 9 euro, maar daar kan u in Vlaanderen 30% van terugkrijgen via uw belastingaangifte, met een maximum van 1.470 euro. Concreet komt dat neer op 163 wijk-werk- en/of dienstencheques per jaar per persoon. Die geven dan in totaal recht op 440 euro belastingvermindering. In Brussel is dat voordeel beperkt tot 15% of een belastingvermindering van 220 euro. Als koppel hebt u allebei recht op dat fiscaal voordeel en kan u dus allebei 163 cheques inbrengen. Maar dan moet u ze allebei ook afzonderlijk besteld hebben, op eigen naam en met een eigen inschrijvingsnummer. 

Het totaalbedrag van de aangekochte wijk-werk-cheques vult u in code 3363/4363 in. Voor aangekochte dienstencheques gebruikt u 3364/4364.”

Mijn echtgenoot is ziek en krijgt een uitkering van de mutualiteit. Hoe vullen we onze aangifte zo optimaal mogelijk in?

“Alle belastbare inkomsten moeten via de belastingbrief worden aangegeven. Dat geldt ook voor uitkeringen wegen ziekte of invaliditeit, die aan een (gunstig) belastingtarief zijn onderworpen. Om de aangifte te optimaliseren kan u dus best kijken naar andere belastingverminderingen.”

Wat houdt gewestbelasting in? Vorig jaar betaalden wij € 200 en dit jaar € 700. Waar komt die stijging vandaan?

“De gewestelijke belasting is de gewestelijke opcentiemen verhoogd met de gewestelijke belastingvermeerderingen en verlaagd met de gewestelijke belastingverminderingen (codes met 3xxx in de aangifte). Waarschijnlijk ligt het gestegen bedrag dus aan de vermindering van een aantal uitgaven die recht geven op een gewestelijke belastingvermindering (vakken IX, X en XI).”

Samen met mijn ex-vriendin heb ik twee kinderen. Ze staan bij haar gedomicilieerd. We voeren het co-ouderschap uit en delen ook alle kosten van de kinderen. Hoe vullen wij onze aangifte in?

“Om te beginnen is er voor uw geval niet één gezamenlijke aangifte: als u en uw ex-vriendin niet (meer) gehuwd zijn vult u gewoon elk afzonderlijk een aangifte in. Wanneer de belastingvoordelen worden verdeeld, worden de toeslagen op de belastingvrije som voor kinderen ten laste voor de helft aan elke ouder toegekend.”

Dit zijn de bedragen van het belastingvoordeel voor aanslagjaar 2019 (inkomsten 2018) op basis van het aantal kinderen dat ten laste is.

Toeslag op de belastingvrije som 

• voor 1 kind ten laste: € 1.580
• voor 2 kinderen ten laste: € 4.060
• voor 3 kinderen ten laste: € 9.110
• voor 4 kinderen ten laste: € 14.730
• toeslag per kind boven het vierde kind: € 5.620

Daarnaast is er een toeslag van 590 euro voor elk kind jonger dan 3 jaar. Deze wordt voor de helft toegekend aan de ouder die geen uitgaven voor de opvang van de kinderen in kwestie aangeeft.”

Mijn werkgever is vorig jaar failliet gegaan en ik heb tot op heden nog steeds enkele maanden loon niet ontvangen. Ik heb wel een fiche ontvangen waar dit loon op vermeld staat. Moet ik die maanden loon aangeven of niet?

“Ja, dit moet u aangeven.”

Welke code moeten we invullen voor onkosten van de kinderopvang/crèche?

“Code 1384, Vak X. Niet alleen de kosten van de crèche of de onthaalhouder geven recht op een belastingvermindering, maar voor kinderen tot 12 jaar ook die van voor- of naschoolse opvang, van een kamp tijdens de vakantie of van de speelpleinwerking. Als uw kind 12 jaar is geworden in 2018, mag u die opvangkosten tot de verjaardag van uw kind aangeven. Voor kinderen met een zware handicap ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar. U kan zo per kind maximum tot 11,20 euro per opvangdag inbrengen. Dat geeft recht op een belastingvermindering van 45% of dus maximum 5,04 euro per kind per opvangdag.

U mag hier niet de totale kostprijs van de opvang ingeven, maar moet het zelf berekenen. Voor de dagen dat u meer dan 11,20 euro betaalde, rekent u dat plafond van 11,20 euro aan; voor dagen dat u eronder bleef, mag u het werkelijke bedrag aanrekenen.”

Mijn man en ik zijn eigenaar van een woning. Wij zijn ook voor een kwart eigenaar van de woning van onze zoon. Hoe geef ik die tweede woning juist aan?

“Ervan uitgaande dat uw zoon meerderjarig is, geeft u een kwart van het kadastraal inkomen aan bij codes 1106/2106.”

U stuurde maar liefst meer dan 200 vragen naar Michaël Van Droogenbroeck over uw belastingaangifte. Wij selecteerden er 20, gebaseerd op de onderwerpen die het vaakst aan bod kwamen. Lees hier alle vragen en antwoorden nog eens terug:

Bijverdienen na uw pensioen en waar geef je inkomsten uit dividenden aan? Michaël Van Droogenbroek beantwoordt al uw vragen

Hoe zit het met uw woonkrediet? Alles wat u wil weten over uw belastingaangifte

Geld verdienen aan uw belastingaangifte? Check of deze aftrekposten wel zijn vermeld

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hans Willems

    Ben 38 jaar en mijn vrouw 36. Wij hebben nog nooit moeten betalen en krijgen jaarlijks ook rond de 3000 euro terug.

  • Mark Van Den Neste

    @Jonathan Van Hecke niet iedereen kan 'er steevast voor zorgen' dat ze moeten betalen. Hangt van persoon tot persoon af

Lees meer