2 WhatsApp wil het wereldwijd mogelijk maken voor gebruikers om digitale betalingen uit te voeren.
EPA WhatsApp wil het wereldwijd mogelijk maken voor gebruikers om digitale betalingen uit te voeren.

WhatsApp lanceert betaaldienst en wil die wereldwijd invoeren

Het Amerikaanse techbedrijf Facebook heeft het voor Braziliaanse gebruikers mogelijk gemaakt om via de berichtendienst WhatsApp digitale betalingen uit te voeren. De ambitie is om de nieuwe betaalfunctie wereldwijd beschikbaar te maken.

De betalingen verlopen via de betaaldienst Facebook Pay, die daartoe in WhatsApp geïntegreerd werd. Voor de beveiliging van de transacties is een zescijferige pincode of een vingerafdruk nodig. Momenteel werkt dat alleen met Braziliaanse betaalkaarten of creditcards. 

Wie vanuit WhatsApp geld naar individuele gebruikers wil overmaken, kan dat doen zonder extra kosten. Bedrijven moeten wel servicekosten betalen om geld van klanten te kunnen ontvangen. Het tarief zou vergelijkbaar zijn met wat ze betalen voor het accepteren van creditcardtransacties.

De betaaloptie in WhatsApp is eerder al getest in India, maar is vanwege de regelgeving eerst gelanceerd in Brazilië. Dat is met 120 miljoen maandelijkse actieve gebruikers bovendien een interessante markt om de nieuwe functie uit te testen.

2 Deze screenshot van WhatsApp toont hoe zo'n betaling in Brazilië in zijn werk gaat.
WhatsApp Deze screenshot van WhatsApp toont hoe zo'n betaling in Brazilië in zijn werk gaat.

Maar de ambities reiken verder. WhatsApp zegt via een blogpost ernaar uit te kijken de betaaloptie in de toekomst aan iedereen te kunnen aanbieden. Wanneer dat het geval is en welke andere landen na Brazilië aan de beurt zijn, is nog onbekend.

Techbedrijf Facebook begaf zich eerder al op het terrein van financiële dienstverleners. Het libra-project botste echter op een muur van weerstand, waarna Facebook het over een andere boeg gooide.

Lees ook:

Digitaal bankieren in de lift, maar welk kostenplaatje hangt eraan vast?

DOSSIER. Alles over uw geld (+)

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer