Exclusief voor abonnees

Zoveel betaal je per jaar voor een studerend kind

Het is juni en dat betekent dat voor scholieren en studenten de examentijd aanbreekt. Dat betekent ook keuzestress voor laatstejaars van het secundair onderwijs, die in september richting hogeschool of universiteit trekken en nu misschien ook over een studierichting zitten te tobben. Als ouder denkt u misschien ook aan het prijskaartje, want hoeveel kost studeren in het hoger onderwijs nu precies?

Die totale kostprijs hangt uiteraard van heel wat factoren af. Of u kiest voor een studentenkot of niet, om te beginnen. Daarnaast bepaalt ook de gekozen richting het kostenplaatje. Sommige studierichtingen brengen specifieke kosten mee, die een pak hoger zijn dan in andere richtingen. Maar om een globaal beeld te krijgen van wat een jaar studeren gemiddeld kost heeft een studie van CEBUD, het centrum voor budgetadvies en –onderzoek, alle aspecten die aan die totaalfactuur verbonden zijn in kaart proberen te brengen.

Studiegeld: maximaal € 938,80

Studeren in het hoger onderwijs is niet gratis, en ook de inschrijving aan hogeschool of universiteit kost geld. Hoeveel dat inschrijvingsgeld bedraagt, is afhankelijk van het type opleiding, het al dan niet in aanmerking komen voor een studiebeurs en het aantal studiepunten, maar het maximum is wettelijk vastgelegd. Dit is het maximum studiegeld voor voltijds studerende student in het academiejaar 2019-2020, voor een inschrijving die 60 studiepunten bevat:

• Niet-beursstudent € 938,8
• Bijna-beursstudent € 494,8
• Beursstudent € 110,8

Cursussen: € 295 - € 335

Ook hier: de prijs van cursussen, studieboeken andere leermiddelen is sterk afhankelijk van de opleiding en het jaar. Gemiddeld moet u volgens de studie van de CEBUD rekenen op zowat € 295 aan jaarlijkse kosten voor een bacheloropleiding en € 335 voor een masteropleiding.

Computer of laptop: € 200

Een persoonlijke computer of laptop wordt als onmisbaar beschouwd voor wie verder studeert. Reken voor de aankoop van die computer en ander computermateriaal op een investering van € 1.000, weliswaar een eenmalige kost aangezien het toestel in principe de hele studentenloopbaan meegaat. Voor een opleiding die 5 jaar duurt, brengt dat de kostprijs per jaar op € 200.

Lees ook binnen HLN+: Waar moet je op letten als je een laptop koopt?

Overige studiekosten: € 250

Dit zijn de kosten die verband houden met stages, studiereizen en eindwerken. Kosten die alweer flink variëren naargelang de opleiding, maar gemiddeld wordt uitgegaan van € 250 per jaar.

Vervoer: € 175 - € 315

Vanzelfsprekend het vervoer van en naar de universiteit of hogeschool. In grote mate afhankelijk van het feit of de student in kwestie op studentenkot zit of elke dag pendelt. Om een indicatie te geven: een Buzzy Pazz van de Lijn kost € 212 per jaar. De prijs van een treinabonnement is afhankelijk van aantal afgelegde kilometers. Laten we uitgaan van een gemiddelde prijs van € 100, dat komen de kosten voor een pendelstudent die met bus en trein naar de campus gaat op zowat € 315 per jaar. Wie met een eigen auto rijdt, betaalt uiteraard heel wat meer.
Voor een kotstudent, die enkel op maandag en vrijdag met trein en bus rijdt, ligt die prijs wat lager. Maar die heeft dan misschien weer een fiets nodig om in de studentenstad rond te rijden. Reken voor de rittenkaarten met de trein en de aankoop en het onderhoud van de fiets in dat geval op € 175 per jaar.

Studentenkot: € 4.330

Wie niet dagelijks van huis naar de campus pendelt, moet ook de huur van een kamer of studio in de studentenstad in rekening brengen. Het gaat vaak om een jaarcontract, dat verder doorloopt tijdens de zomermaanden. De huurprijs is afhankelijk van studentenstad en vaak moet u daar ook nog elektriciteit, gas en internet bijrekenen. Ga uit van gemiddeld € 340 per maand (€ 4.080 per jaar), met daarbij nog enkele specifieke kosten zoals linnen en kookuitrusting voor een bedrag van ongeveer € 250 per jaar.

Overige kosten: € 30

Kosten zoals een schooltas en bureaumateriaal worden geschat op € 150 voor een hele studieloopbaan, gemiddeld zo’n € 30 per jaar.

Voeding: € 1.830 - € 2.100

Voor de voedingskosten wordt uitgegaan van de prijs van € 5 voor een maaltijd thuis. Voor kotstudenten wordt rekening gehouden met € 5,75 per maaltijd. Dat brengt de prijs per jaar voor voeding op € 1.830 voor een pendelstudent en € 2.100 voor een kotstudent.

Kleding: € 530

Voor kleding en schoenen wordt rekening gehouden met een totale uitgave per maand van € 44, wat het totaal op jaarbasis op € 530 brengt.

Gezondheid en persoonlijke verzorging: € 350

Kosten voor gezondheid en dagelijkse hygiëne. Voor wie geen bril of contactlenzen draagt en geen specifieke verzorging nodig heeft, wordt gerekend op zowat € 350 per jaar.

Ontspanning: € 2.060

Om op café te gaan, plezier te maken of andere dingen te doen krijgen studenten vaak zakgeld mee. Uit gesprekken met studenten rekent CEBUD met een gemiddeld zakgeld van € 130 per maand of € 1.560 per jaar. Daarnaast zij er ook nog andere uitgaven zoals een sportkaart of culturele uitstappen, samen goed voor gemiddeld zowat € 500 per jaar.

Alles opgeteld...

... brengt dat het totaal op ruim € 6.800 per jaar voor een student die pendelt en ruim € 11.200 voor wie op kot zit. Die totale kosten hangen natuurlijk heel erg af van de individuele situatie. Handige tabellen voor die berekening zijn te vinden op www.cebud.be.

Lees ook binnen HLN+:

Geld verdienen aan uw belastingaangifte? Check of deze aftrekposten wel zijn vermeld

Houd je geen geld over aan het eind van de maand? Zo lukt het wel om te sparen

Is sparen voor een aanvullend pensioen wel voor iedereen interessant?

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Catherine MISTIAEN

    Er wordt veel te veel gestudeerd voor niets. In plaats van jarenlange studies, zijn korte en marktgerichte VDAB opleidingen veel beter. Die zijn up to date volgens de gangbare economie (die elke 4j verandert). Zelfontplooiing kan thuis of in de bibliotheek. (goed leren lezen is in feite al genoeg)

  • Leo Peeters -Duym

    Ook armen moeten de kans krijgen om te studeren, maar studeren kost geld, niet alleen aan de student, maar vooral aan de belastingbetaler (w.o. de arbeider die op zijn zestiende ging werken, gewroet heeft tot zijn 65ste, en dus niet gestudeerd heeft). Mijn voorstel: studeren is gratis, voor iedereen, ongeacht het inkomen van man en pa, MAAR! Eens je afgestudeerd bent betaal je levenslang maandelijks een kleine som, ongeacht wat je verder met dat diploma doet.

Lees meer