Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck rekent uit hoeveel het kost om 1 kind te laten studeren.
Steven Richardson Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck rekent uit hoeveel het kost om 1 kind te laten studeren.

Exclusief voor abonnees

Zoveel betaal je per jaar voor een studerend kind

Het is juni en dat betekent dat voor scholieren en studenten de examentijd aanbreekt. Dat betekent ook keuzestress voor laatstejaars van het secundair onderwijs, die in september richting hogeschool of universiteit trekken en nu misschien ook over een studierichting zitten te tobben. Als ouder denkt u misschien ook aan het prijskaartje, want hoeveel kost studeren in het hoger onderwijs nu precies?

Die totale kostprijs hangt uiteraard van heel wat factoren af. Of u kiest voor een studentenkot of niet, om te beginnen. Daarnaast bepaalt ook de gekozen richting het kostenplaatje. Sommige studierichtingen brengen specifieke kosten mee, die een pak hoger zijn dan in andere richtingen. Maar om een globaal beeld te krijgen van wat een jaar studeren gemiddeld kost heeft een studie van CEBUD, het centrum voor budgetadvies en –onderzoek, alle aspecten die aan die totaalfactuur verbonden zijn in kaart proberen te brengen.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Catherine MISTIAEN

    Er wordt veel te veel gestudeerd voor niets. In plaats van jarenlange studies, zijn korte en marktgerichte VDAB opleidingen veel beter. Die zijn up to date volgens de gangbare economie (die elke 4j verandert). Zelfontplooiing kan thuis of in de bibliotheek. (goed leren lezen is in feite al genoeg)

  • Leo Peeters -Duym

    Ook armen moeten de kans krijgen om te studeren, maar studeren kost geld, niet alleen aan de student, maar vooral aan de belastingbetaler (w.o. de arbeider die op zijn zestiende ging werken, gewroet heeft tot zijn 65ste, en dus niet gestudeerd heeft). Mijn voorstel: studeren is gratis, voor iedereen, ongeacht het inkomen van man en pa, MAAR! Eens je afgestudeerd bent betaal je levenslang maandelijks een kleine som, ongeacht wat je verder met dat diploma doet.

Lees meer