3 Facebook-baas Mark Zuckerberg had vandaag in het Amerikaanse Congres de nodige moeite om politici achter zijn plannen voor cryptomunt libra te krijgen.
AP Facebook-baas Mark Zuckerberg had vandaag in het Amerikaanse Congres de nodige moeite om politici achter zijn plannen voor cryptomunt libra te krijgen.

Zuckerberg probeert érg sceptische Amerikaanse politici overtuigd te krijgen van zijn cryptomunt

Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft vandaag in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de nodige moeite om politici achter zijn plannen voor cryptomunt libra te krijgen. De criticasters vroegen zich met name af of Facebook wel het juiste bedrijf was om een dergelijk project op te zetten, in het licht van de vele privacyvraagstukken die de techreus nog niet allemaal heeft weten op te lossen.

Zuckerberg moet vandaag voor het Huis van Afgevaardigden verantwoording afleggen over Facebooks virtuele betaalmiddel - de cryptomunt libra - waarmee gebruikers aankopen zouden kunnen doen in Messenger of WhatsApp. Wereldwijd bekijken overheden het libraproject met argusogen, omdat de munt langs allerlei toezichthouders zou kunnen glippen en daarmee de financiële stabiliteit in gevaar zou brengen.

Vertrouwen

Aan het begin van zijn getuigenis in de speciale commissie van het Huis vroegen de beleidsmakers niet alleen naar de plannen voor de digitale munt. Te meer vroegen zij zich af of de 35-jarige directeur moet worden vertrouwd met de enorme macht die zijn bedrijf heeft. Wereldwijd zijn er namelijk circa 2,7 miljard gebruikers van Facebook-diensten.

Volgens commissievoorzitter Maxine Waters moet Facebook stoppen met werken aan het libra-project, tot het moment dat het bedrijf een reeks niet-gerelateerde "tekortkomingen" in zijn sociale media-activiteiten aanpakt. Volgens haar moet er een discussie komen over of Facebook al dan niet moet worden opgeknipt.

3
EPA

Verhitte vragen

In het eerste uur van het verhoor, dat mogelijk wel 5 uur kan duren, werden vooral grieven van Washington over Facebook blootgelegd. 

Er waren verhitte vragen over de weigering van Facebook om politieke advertenties te controleren, beschuldigingen van ongebreidelde kinderuitbuiting op het platform, de overstap van Facebook naar codering en de impact daarvan op het vermogen om criminelen te verbergen en de voorbereidingen van het bedrijf op de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Uitproberen

Zuckerberg beloofde wat zorgen weg te zullen nemen. Hij stipte ook het risico van niet innoveren aan. "Ik weet niet of libra gaat werken, maar ik geloof in het uitproberen van nieuwe dingen", aldus de Facebookbaas die erkende dat de voorbije jaren voor het bedrijf uitdagend waren.

Zuckerberg is zich bewust van de scepsis waarmee het cryptocurrency-plan wordt geconfronteerd, zeker door de misstappen die Facebook heeft gemaakt. Hij zei dat enkele van de eerste partners van libra het project hebben verlaten, waarschijnlijk vanwege de risico's en vanwege het intensieve toezicht op de regelgeving.

Eerder vandaag beloofde de topman dat Facebook de libra pas zal lanceren als de autoriteiten in de Verenigde Staten daar toestemming voor geven. 

3
EPA

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eric Van den Bergh

    Waarom kritiek op Facebook? Iedereen die een profiel heeft op FB, heeft dit uit vrije wil gedaan. Dus achteraf niet komen klagen!

  • Max Jacobs

    Er zijn heel wat bitcoin whales hun munten aan het verplaatsen. Heeft libra daar invloed op? Of is het nog iets anders?

Lees meer