epa

"Microsoft laat onderaannemers Skype-gesprekken beluisteren"

Microsoft laat onderaannemers luisteren naar bepaalde gesprekken die gevoerd worden via de vertaalfunctie in zijn app Skype of via de spraakassistent Cortana. Dat meldt internetmagazine Vice, dat zegt over interne documenten, screenshots en audio-opnames te beschikken. 

Eerder kwamen Google, Apple en Amazon al in opspraak omdat ze medewerkers laten luisteren naar opnames van hun spraakassistenten. Ze doen dat naar eigen zeggen om fouten uit het systeem te halen. De medewerkers krijgen geen persoonsgegevens bij wat ze horen, maar sommige opnames geven toch privégegevens weg. Vice kreeg nu ook geluid van Skype te horen waarin mensen intieme gesprekken hebben over persoonlijke problemen.

Skype lanceerde in 2015 een dienst waarmee gebruikers bijna realtime vertalingen krijgen tijdens video- en telefoongesprekken. Daarbij zet Microsoft artificiële intelligentie in, maar nu blijkt dat er ook mensen aan te pas komen om het systeem te verbeteren. Op zijn website zegt Skype wel dat het de conversaties analyseert, maar het zegt er niet bij dat mensen luisteren naar de gesprekken. Ook in de privacy policy van Microsoft wordt dat niet verduidelijkt, zegt Vice.

Een woordvoerder van Microsoft zegt dat het bedrijf toestemming vraagt aan klanten alvorens stemgegevens te verzamelen en te gebruiken. Nog volgens het bedrijf zijn de geanonimiseerde audiogegevens alleen beschikbaar voor onderaannemers via een veilig onlineportaal. Volgens een klokkenluider kunnen de medewerkers hun luisterwerk via telewerk van thuis uit doen. 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • wilfie hermans

    wie gebruikt er nu skype...msn wastoch veel beter

  • Eugene Gysels

    Ik begin er al over na te denken om terug Linux op mijne laptop te zetten. Stabieler als al het andere en stilaan komen er meer en meer drivers voor het Linux systeem uit dus...ff nadenken.

Lees meer