AP

Apple komt met aanpassingen aan Siri na ophef over meeluisteren

Apple past zijn slimme hulp Siri aan. Zo worden geluidsopnames niet langer bewaard. Gebruikers kunnen er wel voor kiezen om zelf audiobestanden naar Apple te sturen, maar alleen als ze daar expliciet toestemming voor geven.

Apple neemt die maatregel na recente ophef. Het bedrijf bleek, net als concurrenten Google, Facebook en Amazon, mensen te laten meeluisteren met opdrachten van gebruikers. Ze deden dat om de software achter Siri te leren hoe mensen praten en de service te verbeteren. Tot overmaat van ramp bleek dat Apple daarvoor mensen van buiten het bedrijf inhuurde.

Het was een klokkenluider die een paar weken geleden onthulde dat mensen meeluisteren met gesprekken met Siri. Daarbij kwamen soms ook erg intieme audiofragmenten aan bod, omdat de assistent voor bijvoorbeeld de iPhone of Apple Watch soms onbedoeld wordt opgestart. Medewerkers zouden zo hebben meegeluisterd naar onder meer gesprekken tussen arts en patiënt en bijvoorbeeld ook seks.

Apple had het meeluisteren voorlopig al stilgelegd. Als het werk wordt hervat, mogen alleen mensen van Apple zelf luisteren naar de gesprekken die gebruikers doorgeven.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jan geens

    Liever niet !

Lees meer