2 Siri
Apple Siri

Apple ontslaat medewerkers die naar Siri-fragmenten luisterden

Techreus Apple heeft de medewerkers ontslagen die luisterden naar opgenomen Siri-fragmenten. Het gaat waarschijnlijk om honderden werknemers van het bedrijf GlobeTech, die door Apple werden ingehuurd om de zoekopdrachten te analyseren.

Dat meldt NU.nl, dat de ontslagbrief in handen heeft. Afgelopen zaterdag werd de medewerkers van het Ierse IT-bedrijf verteld dat zij hun baan verliezen. Volgens NU.nl hadden de werknemers inzicht in onder meer de locatie en de contactenlijst van de Siri-gebruikers. 

Apple zette het project begin augustus stil toen duidelijk was geworden dat medewerkers konden meeluisterden. Volgens het Ierse bedrijf kwam dat door een ‘systeemfout’.

Gebruikersvoorwaarden

De afgelopen maand werd duidelijk dat vrijwel alle techreuzen met een slimme assistent de opnames beluisterden voor kwaliteitsdoeleinden. Zo werd gecontroleerd of de stemassistenten goed reageerden op de activeringszin (‘Hé Siri’, ‘Hé Google’) en of er goede resultaten uit de spraakopdrachten kwamen. Meestal werd dit gedaan door een extern bedrijf. Hier werd in de gebruikersvoorwaarden echter geen melding van gemaakt.

Veel van de bedrijven beweerden dat dit anoniem gebeurde, maar dit bleek in de praktijk vaak niet waar te zijn. Zo werden er medische details en andere privézaken gehoord. De meeste techreuzen zijn inmiddels gestopt met de praktijken. 

2
ANP XTRA

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul De Mol

    Als je ziet hoe serieus die grote bedrijven de privacy van de burger nemen, dan ben je een idioot als je gelooft dat het nu niet meer gebeurt. Op hun communiezieltje beloofd? Ha, ha, ha.

Lees meer