Samsung Qled 8K
tweakers Samsung Qled 8K

Exclusief voor abonnees

Daar is de 8K-tv: hebben we zo’n toestel met superhoge resolutie wel nodig?

Toestellen kosten nog meer dan 10.000 euro

Verscheidene tv-merken pakken uit met een 8K-televisie, die een nóg eens vier keer scherper beeld levert dan de huidige 4K-tv’s. Wordt het dus al tijd om uw zonet gekochte tv weer naar de schroothoop te verwijzen? Natuurlijk niet. Maar net zoals 4K er nog relatief snel kwam, kan het diezelfde richting uitgaan met de nieuwe standaard. 

U dénkt altijd maar dat de nieuwe ontwikkelingen op gebied van televisietoestellen nu wel stilaan zullen afgelopen zijn, maar achter de schermen zijn de fabrikanten natuurlijk alweer noest bezig aan hun volgende stap. Nu zowat iedere nieuwe tv die wordt verkocht al een 4K-toestel is, ondanks het feit dat slechts een fractie van de modale kijker die hoogste resolutie ooit gebruikt, staat er alweer een nieuwe beeldtechnologie klaar: 8K-tv’s van Samsung, LG Electronics, Sharp en Sony kunnen sinds vorig jaar worden besteld, met prijzen die in de tienduizenden euro’s lopen.

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jos Vervoort

    Febe Chapin : je kan altijd een 3d-projector kopen, zoals ik deed. Voor kabeltv moet je inderdaad geen 4/8K-toestel hebben, maar voor gamers en filmfanaten (die hun Blu-ray 4K-collectie verder uitbreiden) zijn deze schermen mooi meegenomen.

  • Gino Denil

    Bij bewegend beeld is hoge resolutie veel minder belangrijk dan bij een statisch beeld. Verder wordt tegenwoordig alles digitaal doorgestuurd. Om opslag en bandbreedte te beperken gaat men bewegende beelden dus sterk comprimeren. Met het bijhorende kwaliteitsverlies. En dan heb je met 8K, en meestal ook met 4K, wel veel pixels. Maar niet meer informatie en scherpte in het beeld.

Lees meer