Pexels

Europees satellietnavigatiesysteem bereikt één miljard smartphonegebruikers

Wereldwijd beschikken intussen één miljard mensen over een smartphone die gebruik maakt van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo. Dat heeft de Europese Commissie vandaag bekendgemaakt.

"Galileo verleent nu navigatie- en timingdiensten van hoge kwaliteit aan één miljard smartphonegebruikers wereldwijd. Dit is mogelijk gemaakt dankzij een echte Europese inspanning om het meest accurate navigatiesysteem ter wereld te bouwen", zo begroette eurocommissaris voor Interne Markt Elzbieta Bienkowska "de mijlpaal".

De Commissie baseert het cijfer van één miljard op het totaal aantal verkochte smartphones die Galileo gebruiken. Daarnaast wordt het Europese satellietnavigatiesysteem ook al geïntegreerd in andere toepassingen, zoals het eCall-systeem voor nieuwe automodellen en de digitale tachograaf voor vrachtwagens. Galileo wordt ook reeds ingezet voor zoek- en reddingsoperaties.

Met Galileo wil de Europese Unie onafhankelijk worden van andere systemen, zoals het Amerikaanse GPS. Hoewel het sinds december 2016 een aantal initiële diensten aanbiedt, is het peperdure prestigeproject nog niet helemaal voltooid. Tot dusver zijn 26 satellieten in de ruimte gebracht, volgend jaar zouden de laatste vier moeten volgen. Deze zomer viel Galileo enkele dagen uit door technisch problemen bij de grondinfrastructuur.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul De Mol

    Dit is wellicht het aantal smartphones dat Galileo KAN gebruiken.

Lees meer