Beeld ter illustratie, Facebook.
AFP Beeld ter illustratie, Facebook.

Europese Commissie bevraagt Google en Facebook over gebruik persoonsgegevens

De Europese Commissie is "een voorlopig onderzoek" opgestart naar de wijze waarom Google en Facebook omspringen met de persoonlijke gegevens van hun gebruikers. Dat heeft de Commissie vandaag aangegeven. 

"De Commissie heeft vragenlijsten opgestuurd in het kader van een voorlopig onderzoek naar de praktijken van Google en Facebook op het vlak van het gebruik van gegevens" van gebruikers, meldde een woordvoerder van de Commissie aan het Franse persbureau AFP. "Deze onderzoeken richten zich op de wijze waarop de gegevens worden ingezameld, behandeld, gebruikt en te gelde worden gemaakt, ook voor publicitaire doeleinden", voegde de woordvoerder toe. 

Op een conferentie in Brussel hield pr-baas Nick Clegg van Facebook zich op de vlakte over de Europese demarche. De internetgigant krijgt "over de hele wereld" te maken met onderzoeken naar tal van zaken, zo antwoordde hij.

Een woordvoerder van Google zei dat de onderneming "de gegevens gebruikt om onze diensten nuttiger te maken en pertinente publiciteit te tonen". "We geven de mensen de middelen om hun gegevens te beheren, te verwijderen of te verplaatsen", aldus de zegsman, die verzekerde dat Google "samen met de Commissie blijft deelnemen aan dit belangrijke debat".

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer