Beeld ter illustratie, FaceApp.
AP Beeld ter illustratie, FaceApp.

FaceApp is volgens FBI “een potentiële spionagedreiging”

FaceApp, de bekende applicatie die je er in een mum van tijd een stuk ouder of jonger laat uitzien, vormt volgens de FBI “een potentiële spionagedreiging”. Zo staat te lezen in een brief aan de Amerikaanse senator Chuck Schumer. Er wordt gevreesd dat Rusland druk op de ontwikkelaars uitoefent om via de app persoonsgegevens te bemachtigen. 

De Amerikaanse democratische senator Chuck Schumer drong in juli bij de FBI aan op een onderzoek naar de populaire app toen bleek dat FaceApp van Russische makelij is. Dat onderzoek moest dieper ingaan op potentieel datamisbruik. Volgens Schumer worden de gegevens van gebruikers naar Rusland verstuurd en aan derden verkocht. De Amerikaanse senator riep dan ook iedereen op om de app niet te gebruiken. 

De FBI beschouwt alle in Rusland ontwikkelde apps, zoals FaceApp, als “een potentiële spionagedreiging”. Volgens de agenten is er echter geen bewijs dat Wireless Lab, het bedrijf achter FaceApp, gegevens van gebruikers misbruikt en aan derden verkoopt. Bovendien benadrukt de FBI in de brief aan Schumer dat ze onmiddellijk zullen ingrijpen als er sprake zou zijn van politieke inmenging, zo bericht persagentschap Reuters. 

Gegevens verzamelen

FaceApp kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen omdat het allerlei gegevens van gebruikers verzamelt. Wie de kleine lettertjes in de privacyverklaring leest, zal zien dat de app allerlei informatie opslaat, zoals je locatie en ip-adres. Wireless Lab blijft ontkennen dat het gegevens van gebruikers misbruikt en benadrukt dat gedownloade foto’s onmiddellijk worden verwijderd. 

Ook in ons land waarschuwde het Centrum voor Cybersecurity, de overheidsdienst die instaat voor de veiligheid van het internet in België, voor de gevaren van FaceApp. 

Bekijk ook: ‘Hilarisch die verouderingsapp, maar niet zonder gevolgen’

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer