AP

Facebook blokkeerde 37 pagina's en 9 accounts bij lokale verkiezingen

Sociaalnetwerksite Facebook heeft in de periode rond de Belgische lokale verkiezingen van 14 oktober 37 pagina's en 9 accounts offline gehaald. Dat blijkt uit een verslag van Facebook over hoe het de Europese richtlijn naleeft rond desinformatie, dat door de Europese Commissie gepubliceerd werd.

Facebook geeft aan dat een aantal van die geblokkeerde pagina's en accounts in eerste instantie door Belgische media gesignaleerd werden als potentieel onecht en met de bedoeling om het politiek discours te manipuleren. Onderzoek door Facebook bevestigde dat vervolgens. Facebook benadrukt wel dat het geen links met het buitenland aangetroffen heeft.

Voorafgaand aan de Franse presidentsverkiezingen in 2017 verwijderde Facebook meer dan 30.000 valse accounts, zo blijkt ook uit het rapport. Die waren bedoeld om spam, foute informatie of misleidende inhoud te verspreiden. Facebook identificeerde bij het verwijderen van die accounts activiteitspatronen, geen inhoud.

800 miljoen valse accounts

Facebook benadrukt proactief te zijn bij het detecteren en verwijderen van valse informatie en hierrond te zullen blijven samenwerken. Tijdens het tweede en derde kwartaal van vorig jaar haalde Facebook respectievelijk 800 miljoen en 754 miljoen valse accounts offline. De meerderheid daarvan waren het resultaat van commercieel gemotiveerde spamaanvallen die pogen om in bulk valse accounts te creëren. Van die valse accounts werd 99,6 procent door Facebook verwijderd nog voor er meldingen van gebruikers kwamen.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Spandel

    Bij facebook gebeurt dus voor elke verkiezingsperiode in het groot wat hier in het klein gebeurt. Zelfde soort censuur op de 'vrije meningsuiting' die de meest betalende politieke aandeelhouder in een minder goed daglicht zou kunnen plaatsen. Dit soort verkiezingscensuur is telkens 'opvallend' strenger tijdens de verkiezingsperiodes.

Lees meer