Topman Mark Zuckerberg van Facebook.
EPA Topman Mark Zuckerberg van Facebook.

Facebook denkt aan verbod op politieke advertenties voor verkiezingen VS

Facebook overweegt in de dagen voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen politieke advertenties van het socialmediaplatform te weren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Zij benadrukken dat de beslissing nog niet definitief is.

De maatregel zou een ommekeer betekenen in het beleid van topman Mark Zuckerberg. Hij weigerde tot dusver in te grijpen bij berichten van politieke partijen, activisten of campagnebureaus, omdat dit op censuur zou neerkomen. Critici nemen het Facebook kwalijk dat via het sociale medium zo ook veel nepnieuws, haat en desinformatie wordt verspreid.

De weigering om bepaalde berichten te verwijderen zette veel grote bedrijven er onlangs toe aan advertentiecampagnes via Facebook stop te zetten. Ze gaven daarmee gehoor aan de oproep tot een boycot van het socialemediabedrijf door antiracisme-activisten, die boos zijn dat berichten die aanzetten tot geweld tegen Black Lives Matter-demonstranten niet worden verwijderd.

Facebook en andere sociale media waren voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 een geliefd middel om nepnieuws te verspreiden. Vanuit Rusland plaatsten organisaties via valse profielen tienduizenden misleidende berichten en advertenties die voor verdeeldheid moesten zorgen, zo gaf Facebook zelf toe. Het platform scherpte na die beïnvloedingspogingen zijn criteria voor adverteerders aan.

Dat er getwijfeld wordt over een verbod heeft onder meer te maken met het feit dat ook advertenties geweerd worden van organisaties die mensen juist willen oproepen om te gaan stemmen.

Lees ook: Econoom: “Boycot raakt Mark Zuckerberg rechtstreeks in zijn portemonnee. Hij zal héél snel reageren” (+)

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer