Archiefbeeld, Facebook.
AP Archiefbeeld, Facebook.

Facebook gaat akkoord om 52 miljoen te betalen aan getraumatiseerde werknemers

Facebook is akkoord gegaan om 52 miljoen dollar (omgerekend zo’n 48 miljoen euro) te betalen aan moderatoren die met psychische problemen af te rekenen kregen, nadat ze als een soort menselijke filter hadden moeten waken over de inhoud op de sociaalnetwerksite. Dat hebben twee advocatenkantoren laten weten die de klagers bijstonden in een class-actionrechtszaak.

Facebook zet werknemers in om aanstootgevende video's, foto's en teksten te verwijderen. Het gaat daarbij vaak om uitzendkrachten. De sociaalnetwerksite werd ervan beschuldigd zijn werknemers onvoldoende te beschermen. De schikking die nu getroffen is, heeft betrekking op meer dan 10.000 mensen uit Californië, Texas, Arizona en Florida die sinds 2015 voor Facebook werkten.

Zij krijgen elk tot 50.000 dollar (ongeveer 46.136 euro) voor de kosten van hun behandeling, als ze bijvoorbeeld de diagnose gekregen hebben van posttraumatische stressstoornis. Dat was het geval bij Selena Scola. Zij diende in september 2018 de originele klacht in. "Elke dag verspreiden de gebruikers van Facebook miljoenen beelden en live-video's van seksueel misbruik van kinderen, verkrachtingen, folteringen, seks met dieren, onthoofdingen, zelfmoorden en moorden", luidde het in de klacht. Het minimumbedrag per moderator is duizend dollar (922,80 euro).

Facebook verbindt er zich in de schikking toe om meer inspanningen te doen voor de geestelijke gezondheid van zijn moderatoren. Zo zal het geluid van video's standaard worden uitgeschakeld, en zullen de video's afgespeeld worden in zwart-wit. Sollicitanten zullen specifiek gescreend worden op hun mentale veerkracht.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Kelchtermans

    Ja duh, dat is werk voor specialisten met een diploma in de psychologie ofzo, daar zet je toch geen ongeschoolde interimmer aan?

Lees meer