Facebook neemt extra maatregelen om nepberichten over het coronavirus en Covid-19 tegen te gaan.
REUTERS Facebook neemt extra maatregelen om nepberichten over het coronavirus en Covid-19 tegen te gaan.

Facebook komt met extra waarschuwingen tegen fake coronanieuws

Wie op de sociaalnetwerksite Facebook in contact komt met fake nieuws over het coronavirus, zal daar een waarschuwing over krijgen. Een bericht in de tijdlijn zal de gebruiker naar betrouwbare bronnen leiden, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), kondigt Facebook-topman Marc Zuckerberg aan. 

Het bedrijf heeft tijdens de maand maart naar eigen zeggen honderdduizenden berichten over het coronavirus, "die een ernstige bedreiging voor de gezondheid konden vormen", verwijderd. Een voorbeeld is een bericht dat bleekwater zou werken tegen het virus. 

Nog volgens Facebook werden tot nu toe al twee miljard mensen naar het coronaportaal geleid dat het creëerde en dat beschikbaar is op elke tijdlijn. 

Nu neemt Facebook dus extra maatregelen om nepberichten over corona tegen te gaan. Mensen die op misleidende informatie over Covid-19 hebben gereageerd, worden verwezen naar een pagina van de WHO waarop de mythes over Covid-19 worden ontkracht. 

“Op deze manier willen we mensen die mogelijk in aanraking zijn gekomen met deze content verwijzen naar een betrouwbare bron voor het geval ze deze claims buiten Facebook opnieuw tegenkomen.” De nieuwe functionaliteit zal de komende weken ook beschikbaar worden bij ons.

Lees ook: 

Oversterfte in ons land stijgt tot 77 procent: wat betekent dat? En waarom daalt het aantal ziekenhuisopnames, maar niet het aantal doden? (+)

Tuincentra en doe-het-zelfzaken mogen weer open, maar wat met de andere maatregelen? De écht lastige knopen zijn voor volgende week (+)

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lia Schuijt

    En de berichtgeving van de WHO is wel goed? Laat me niet lachen. Waar bemoeit Facebook zich mee. Zorg er eerst voor dat stalken en pesten goed wordt aangepakt want een melding nu geeft vaak dat het niet tegen de richtlijnen is.

  • piet devlieger

    Er wordt ook heel veel juist nieuws verwijderd door Facebook. Idem met de mededeling : 'alleen de relevantste antwoorden werden behouden'. Hoe bepaalt FB wat relevant is en wat niet of wie bepaalt er dat bij FB ?

Lees meer