ANP XTRA

Facebook maakt eind aan omvangrijke Iraanse manipulatiecampagne

Facebook heeft opnieuw enkele honderden vervalste accounts en pagina’s verwijderd die volgens het sociale netwerk gelieerd waren aan Iran. Ze zouden in verschillende landen actief geweest zijn, ook in Europa, en verspreidden vooral informatie afkomstig van de Iraanse staatsmedia. Dat zegt Facebook-manager Nathaniel Gleicher.

Het ging onder meer over onderwerpen als het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen, en de proxy-oorlogen in Syrië en Jemen.

Facebook zou 365 accounts verwijderd hebben, 262 pagina’s en 162 Instagram-profielen. Sommige waren al actief sinds 2010, ongeveer 2 miljoen gebruikers waren minstens op één pagina geabonneerd. 

Bij Instagram zouden 240.000 gebruikers op minstens één account van de fotodienst geabonneerd geweest zijn.

Gedragspatronen en inhoud

Er werd ongeveer 27.000 dollar uitgegeven aan advertenties op de Facebook-platformen. Het internetnetwerk verwijderde vorig jaar al valse accounts en pagina’s in verband met Iran.

Facebook identificeert de zogenoemde “niet authentieke” accounts en pagina’s via hun gedragspatronen en niet via hun inhoud, zei Gleicher. Het netwerk werkte daarvoor samen met andere platformen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer