3
Sony PlayStation

'God of War Collection' is precies wat de PS Vita nodig heeft

Nog een nieuw 'God of War'-avontuur, na de originele trilogie en prequel 'God of War: Ascension'? Daar zitten we niet echt op te wachten. Maar een heruitgave van de oude games op een nieuw platform? Altijd!

Dat 'God of War' uit 2005 een van de succesvolste PlayStation 2-games aller tijden werd, is niet zo vreemd om aan te nemen. De game bracht nieuwelingen en hardcoregamers naar hetzelfde kastje dankzij zijn zeker in die tijd vernieuwende hak-en-slashgameplay: door als een gek op de knopjes te rammen kwam je al zo ver in de game, dat iedereen rustig zijn tijd kon nemen om ook stilaan weg te geraken met de - vele - finesses van het vechtsysteem. Sony's PlayStation-afdeling had, met andere woorden, een winnaar in handen, en speelde dat nog uit door de game uit te breiden naar een trilogie waarvan de derde aflevering op de PlayStation 3 verscheen, en finaal af te sluiten met de overtollige maar genietbare prequel 'God of War: Ascension' vorig jaar. De reeks verder uitrekken zou al te goedkoop zijn, maar een heruitvoering op een nieuw platform, zoals deze collectie van de twee eerste 'God of War'-games op Sony's draagbare PlayStation Vita-console? Dat moet kunnen.

3
Sony PlayStation

Zeker gezien het feit dat deze 'God of War Collection' een bijzonder sterke conversie is geworden. De gedateerde decors van de twee PS2-games werden al eens opgekalefaterd voor een HD-heruitgave voor de PlayStation 3 in 2009, en het is die uitvoering die nu dus ook op de Vita te spelen valt - met dat verschil dat de kleine visuele onvolkomenheden hier minder opvallen omdat het schermpje kleiner is. Er zijn nog steeds een paar onvolmaaktheden in de decors te zien, wat gewoon eigen is aan die HD-remakes: de gamestudio die erachter zit heeft niet de middelen om iéder object in de game naar loeiende hoge definitie om te zetten, maar de algemene 'Gestalt' van de game ziet er bijzonder patent uit. Dat geldt ook voor de (betere) tweede aflevering, die toen ze in 2007 als een van de laatste games voor de PlayStation 2 alles uit die bak perste, maar hier dus evengoed geniet van het extra likje vernis.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
3
Sony PlayStation

Ook qua speelbaarheid moet je nauwelijks concessies maken wanneer je deze editie naast het PlayStation 2-origineel zou leggen. De knoppen zijn identiek 'gemapt' zoals op de PS2, met inbegrip van de tweede analog stick die - zeker tijdens de moeilijkere 'bossfights' - voor een bevrijdende koprol zorgt. De optie om bepaalde handelingen naar het touchpad achteraan te verschuiven, zoals het openen van kisten, en je sommige dingen (zoals je wapens) te laten selecteren op het aanraakscherm, was nu niet echt nodig geweest, maar het loopt je spelplezier ook weer niet in de weg. 'God of War Collection' is niet de 'system seller' waarvoor grote drommen spelers ineens een Vita in huis gaan halen. Maar wie toch zo'n ding in huis heeft rondslingeren, heeft met deze collectie misschien eindelijk een goeie reden om het toestel gedurende de volgende weken of maanden nog eens in zijn tas te steken.

Lees meer