Een beeld uit ‘Rape Day’.
Steam Een beeld uit ‘Rape Day’.

Bakken kritiek op game waarin speler vrouwen moet verkrachten en vermoorden

Een nieuwe game die binnenkort uitkomt op gameplatform Steam heeft voor een storm van kritiek gezorgd. In ‘Rape Day’ moet de speler vrouwen verkrachten, vermoorden en beledigen. Daarnaast zijn er ook elementen van necrofilie en pedofilie in te zien. 

Spelers kunnen in het spel de rol aannemen van een serieverkrachter in een zombie-apocalyps. Om verder te komen in het spel moeten de gamers vrouwen aanranden, doden en verkrachten (soms in die volgorde). De maker zelf stelt dat het spel - dat ongeveer een halfuur content biedt - ideaal is voor de sociopaten onder ons.

De meeste kritiek komt op het bordje van platform Steam te liggen. Gamers willen dat het platform het spel verwijdert. De online marktplaats voor pc-spellen heeft altijd een milde aanpak gehad wat betreft grove, controversiële games. 

Marteling

Het bedrijf achter Steam, Valve, heeft in zeldzame gevallen een spel verwijderd uit haar winkel. Dat gebeurde vorig jaar met het spel ‘Active Shooter’, een spel waarin de speler schietpartijen op Amerikaanse scholen moet uitvoeren. Vaak worden dit soort spellen ontwikkeld door een klein team of slechts één persoon. De vraag is nu of Valve strenger moet zijn op deze ontwikkelaars. 

De ontwikkelaar zelf vindt dat het spel moet kunnen. “Je kan verkrachting niet verbieden in games, maar wel moord en marteling toestaan. De meeste mensen kunnen fictie makkelijk onderscheiden van de realiteit, en diegene die dat niet kunnen moeten geen spellen spelen”, zo valt te lezen op de website van het spel.

Het spel wordt momenteel onderzocht door Valve. 

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mario Tersago

    Igor Roggen, er zit enige waarheid in het feit dat je bepaald publiek aanspreekt en zelfs stimuleert echter ben ik overtuigd dat de grond van het probleem niet bij de spellen ligt maar bij het karakter/profiel van de speler alsook wat er maatschappelijk toegelaten is. Ik heb de meeste controversiële games gespeeld of getest en heb nooit die bepaalde neigingen gehad of vertoond.

  • Jos Vervoort

    Ben wel geinteresseerd in diezelfde mate dat ik geinteresseerd ben in A Serbian Film (reeds 16x maal bekeken) en een game als Agony. Shockerende content is als een mot op een lamp voor mij. Maar mensen in het echt iets aandoen? Jamais! Dat heet respect voor anderen.

Lees meer