Het strategiespel Dota 2.
rv Het strategiespel Dota 2.

Computer verslaat mens met gamen

Na 's werelds beste schakers hebben nu ook professionele gamers hun meerdere moeten erkennen in een computer. Het profteam OG, wereldkampioen in het strategie-game Dota 2, is verslagen door de kunstmatige intelligentie OpenAI Five, een team van vijf samenwerkende computersystemen.

De profgamers en de computersystemen moesten drie rondes van het World of Warcraft-achtige Dota 2 tegen elkaar spelen. De kunstmatige intelligentie won de eerste twee duels met overmacht. Gamen is een goede test voor de computers, omdat ze strategische beslissingen moeten nemen, met elkaar moeten coördineren en vooruit moeten plannen.

45.000 jaar aan game-ervaring

De OpenAI Five hadden in de voorbereiding nog verloren van twee andere menselijke teams. “We hebben de systemen niet verteld hoe ze moesten spelen. We hebben ze verteld hoe ze moesten leren. In de afgelopen tien maanden hebben de systemen voor 45.000 jaar aan game-ervaring opgebouwd. Dat is veel, en ze vervelen zich nog niet”, zei de oprichter van het team, Greg Brockman, tegen technieuwssite The Verge.

In de game Dota 2 moeten twee teams van elk vijf spelers elkaars gebied in een virtuele wereld veroveren. Dat kunnen ze doen door wachttorens te veroveren of de tegenstander in een hinderlaag te lokken. Tegelijk moeten ze hun eigen basis beschermen. Elk figuur heeft eigen vaardigheden, dus teamgenoten zijn op elkaars skills aangewezen. De game is erg populair bij profgamers. Team OG won vorig jaar het wereldkampioenschap. Daarmee konden de vijf spelers ruim 11 miljoen dollar prijzengeld bijschrijven.

Het computerteam OpenAI Five is in 2016 opgezet, met steun van Elon Musk. Eerder dit jaar versloeg een andere kunstmatige intelligentie, de DeepMind, professionele gamers in het strategiespel StarCraft II.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Benito Garcia-Paz

    @lilly deams: de reden waarom momenteel dota 2 gebruikt wordt voor een AI te laten leren is omdat de strategische opties en tactieken een paar 100.000 keer groter zijn dan de opties bij schaken. Daarover gaat het, Dota 2 is een spel dat dus een paar 100.000 keer complexer is dan schaken. Misschien je eerst informeren voordat je dergelijke uitspraken maakt. Schaken is ook een game, want game betekent spel, niets meer. Dota 2 is dus het denken van schaken in een 100.000 voud.

  • Peter Cortens

    Prima, laat de AI voor ons de lat maar wat hoger leggen, we passen ons wel aan en gaan die opgeblazen rekenmachine volgende keer weer alle hoeken van het speelveld laten zien. Het is ook zo dat als je tegen mensen speelt je ook erop gericht/getraind bent om menselijke fouten uit te buiten. Maar AI maakt ook fouten hoor en die vinden we wel.

Lees meer