3 Google-topman Phil Harrison.
AFP Google-topman Phil Harrison.

Gamen zonder pc of spelcomputer met Googles nieuwe platform Stadia

Google kondigt een nieuw platform voor games aan met de naam Stadia. Daarmee kan je topgames streamen via de cloud, zonder spelcomputer of pc.

Volgens Phil Harrison van Google kunnen spelers binnen de vijf seconden een nieuwe game starten. “Stel je voor, je bekijkt een video van de nieuwste game. Met Stadia kunnen spelers met één druk op de knop meteen het spel zelf spelen.” Daar hebben de gamers geen gigantisch dure pc of spelcomputer. Het kan op elk apparaat met een Chrome-browser, dus ook een tablet, telefoon en televisie.

De spellen worden als het ware gestreamd vanaf een datacentrum van Google. “Het datacentrum is jouw spelcomputer.” Dat datacentrum heeft meer kracht per gebruiker dan bijvoorbeeld een PS4 Pro of een Xbox One. Bij de lancering van de dienst moet het mogelijk zijn om games in 4K-resolutie met 60 beelden per seconde te spelen. Een nadeel is dat een snelle internetverbinding een vereiste is.

Tijdens de aankondiging liet Google een voorbeeld zien van een gametrailer op YouTube waarbij aan het einde een Play Now-knop bij zit. Een klik op die knop brengt gebruikers direct naar de game, dat zou in minder dan vijf seconden gaan. Google Stadia werkt in de Chrome-browser en zal aanvankelijk werken op desktops, laptops, tv’s, tablets en smartphones. Spelers kunnen hun sessie vloeiend meenemen van het ene naar het andere apparaat, dat demonstreerde Google aan de hand van een speelsessie met Assassin’s Creed Odyssey.

Controller

Stadia-games zijn te spelen met muis en toetsenbord of bestaande controllers, maar Google komt ook met zijn eigen Stadia-controller. Die gebruikt een wifiverbinding en is dus niet verbonden met een apparaat, maar met een gamesessie. Als een gebruiker bijvoorbeeld een game start op een pc en daarna door wil spelen op een tablet, dan werkt de controller direct in de sessie op dat andere apparaat.

De Stadia-controller heeft een captureknop waarmee gebruikers direct beelden kunnen delen op YouTube. Dat kan omdat er naast de stream voor het spelen van de game ook altijd een 4K-stream beschikbaar is die op YouTube gedeeld kan worden. Verder heeft de controller een assistentieknop en een microfoon. Ontwikkelaars kunnen functionaliteit toevoegen aan hun games die daarmee werken, bijvoorbeeld om hulp te vragen.

3 De controller.
Google De controller.

Google gaat ook zelf games ontwikkelen met de nieuwe studio Stadia Games and Entertainment. Aan de leiding staat Jade Raymond, goed voor twintig jaar ervaring in de game-industrie. Ze werkte eerder bij de top van Ubisoft en daarvoor stuurde ze verschillende studio’s van EA aan.

Google zegt crossplatform te omarmen met Stadia. Het moet wat Google betreft zelfs mogelijk worden om savegames van het ene platform mee te nemen naar het andere. Of consolebouwers zoals Microsoft, Sony en Nintendo dat gaan ondersteunen, is echter nog de vraag.

Verder ondersteunt Stadia functies zoals splitscreenmultiplayer. Ook is het mogelijk om meerdere streams in beeld te tonen, als spelers bijvoorbeeld een multiplayergame spelen in een team. Spelers kunnen dan het beeld van elkaar zien.

Stadia wordt in 2019 gelanceerd in de VS, Canada en Europa. Over een prijs is nog niks bekend.

3
REUTERS

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Yvan Lissens

    Een goede gaming-router, welke je nodig hebt om draadloos (Wifi) te gamen zonder al teveel vertragingen, kost zo'n 3- a 400 eurie, goedkoop zal het niet zijn. Bovendien zal de producent zoveel mogelijk klanten willen verwerven, waardoor de kwaliteit eerder een 8-bit game, zoals "the legend of zelda" op de NES, gaat lijken

  • Davy Meganck

    Haha streamen ons internet is niet sterk genoeg.Zal constant blijven haperen.Heb PlayStation now eens uitgetest spelletjes blijven constant haperen.Heb nochtans het onbeperkt download limiet bij Telenet.

Lees meer