4 In 'Rainbow Six: Siege' kan u binnenkort kiezen hoe u een match meebeleeft: door de ogen van een andere speler, of vanuit vogelperspectief.
rv In 'Rainbow Six: Siege' kan u binnenkort kiezen hoe u een match meebeleeft: door de ogen van een andere speler, of vanuit vogelperspectief.

Nieuwe videogames laten ook passief gamen toe

Dit najaar verschijnen er enkele videogames op de markt die u op een compleet nieuwe manier kan consumeren: gewoon meekijken terwijl anderen spelen. Passief gamen is in opmars, en de makers van games als 'Rainbow Six: Siege' en 'Forza Motorsport 6' weten dat.

Vrienden en gezinsleden die vanuit hun luie stoel meekijken naar het scherm terwijl de gamer speelt: die gewoonte bestaat al even lang als er videogames bestaan. Maar sinds de recentste lichting gameconsoles, met hun uitgebreide onlinemogelijkheden, is dat soort 'passief' gamen de jongste jaren veranderd in een fenomeen.

Spelers delen online gestreamde speelsessies via videodiensten als YouTube en Twitch, en sommigen verdienen daar bakken advertentiegeld mee omdat miljoenen gamers over de hele wereld hen online willen zien spelen. Wereldwijde e-sportscompetities worden gespeeld voor een publiek van 113 miljoen fans. En relatieve nieuwigheden als de 'share'-knop op de PlayStation 4-console maken het makkelijk om een 'opschepfilmpje' te maken van uw recentste exploten in een bepaalde game.

Videogamehuizen bouwen die nieuwe dynamiek van passieve consumptie nu ook in in hun games. Nieuwe titels als 'Rainbow Six: Siege' en 'Forza Motorsport 6' vervoegen bestaande spellen als 'Super Smash Bros.' en 'League of Legends', die de afgelopen twee jaar pionierden in de mogelijkheid om gamers, naast een verhaalcampagne en een meerspelerselement, ook te laten meekijken terwijl een andere - meestal bedrevener - speler met de game in de weer is.

Niemand gaat natuurlijk 60 euro neertellen voor een nieuwe videogame gewoon om toe te kijken hoe iemand anders aan het spelen is. Maar toch, zeggen de ontwikkelaars van de nieuwe multiplayerschietgame 'Rainbow Six: Siege', zijn er goede redenen voor spelers om af en toe eens die 'spectator'-modus aan te zetten, die de makers hebben ingebouwd in de voor oktober verwachte game, en toe te kijken hoe andere spelers erin tekeer gaan. Gewoon al om te zien hoé ze het doen, bijvoorbeeld.

Daarom kan iedere onlinematch door zijn pottenkijkers op twee manieren worden meebeleefd: door de ogen van een andere speler die hun voorkeur wegdraagt, of vanuit een 'tactisch' vogelperspectief, zodat ze wat kunnen bijleren over de tactieken die andere spelers hanteren. "Spelers kunnen via deze weg in korte tijd enorm veel bijleren van elkaar", zegt Geneviève Forget, community manager voor de game bij ontwikkelingsstudio Ubisoft Montréal. "Maar het kan ook gewoon entertainend zijn om de competentie van een andere speler mee te beleven."

'Spelers kunnen via deze weg in korte tijd enorm veel bijleren van elkaar. Maar het kan ook gewoon entertainend zijn'

Geneviève Forget, Ubisoft Montréal
4 Een screenshot uit 'Rainbow Six: Siege'.
rv Een screenshot uit 'Rainbow Six: Siege'.

Meer en meer kanalen

Sommige spelers zijn ondertussen sterren geworden, zo bewijst onder meer de e-sports-sector, die vandaag al meer dan 200 miljoen euro aan inkomsten genereert. Maar ook buiten die competitie kunnen spelers, onder meer via de online 'meekijkkanalen', uitgroeien tot bekendheden onder andere spelers.

Zij die hun gedrag willen kopiëren door hen te zien spelen, hebben daar ook meer en meer kanalen voor. En het houdt voor gamemakers steek, zegt creatief directeur Dan Greenawalt van Turn 10 Studios, het Amerikaanse gamebedrijf dat in september de racegame 'Forza Motorsport 6' op de markt brengt, om een van die kanalen in eigen handen te houden. "Alleen via de game zelf kun je méér leveren dan alleen maar een 'feed' van wat er te zien is op het scherm van een bepaalde speler. We laten spelers zelf van camerastandpunt of racer switchen, en laten toeschouwers zelfs telemetrische gegevens zien van wat er zich allemaal op het scherm afspeelt."

4
rv
4
rv

Lees meer