Apple App Store
Shutterstock Apple App Store

Microsoft hekelt Apple om weigering gamestreamingdiensten toe te staan op iOS

Apple zal Google Stadia en Microsoft xCloud niet toelaten op iPhones en iPads

Microsoft veroordeelt de beslissing van Apple om geen gamestreamingdiensten toe te staan op iOS. Volgens Microsoft beoordeelt Apple gamestreamingapps anders dan andere apps. Apple zegt elke game apart te willen beoordelen.

Apple is de enige die zijn gebruikers ervan weerhoudt om games te streamen, claimt Microsoft in een statement aan The Verge. “Apple past andere regels toe op niet-gaming-apps, zelfs al die interactieve content bieden.” Onder meer Netflix heeft in het verleden interactieve video’s online gezet en beschikbaar gemaakt via zijn apps.

Apple beroept zich op zijn App Store-regels en zegt dat gamestreamingdiensten welkom zijn. “Zolang zij dezelfde regels volgen als gelden voor alle ontwikkelaars, inclusief individueel games voorleggen voor review en verschijnen in charts en in de zoekfunctie.”

Gamestreamingdiensten zoals die van Microsoft, Google en Nvidia kunnen niet om de regels heen werken. Een andere manier van distributie van apps op iOS is er niet, omdat Apple met de App Store een monopolie heeft op app-distributie op iOS. Valve Steam Link en PS Remote Play van Sony werken wel op iOS, omdat die alleen toegang geven tot een eigen apparaat op hetzelfde netwerk en dat mag wel. Apps als Microsoft xCloud en Google Stadia draaien de games op servers van de bedrijven. Apple heeft zelf een game-abonnement onder de naam Arcade, al is dat geen gamestreamingdienst. Microsoft lanceert 15 september in onder andere België de mogelijkheid om meer dan 100 games te streamen op Android-smartphones en computers, als onderdeel van het Xbox Game Pass Ultimate-abonnement.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Coulier

    @Joris Vanderaert : Laat nu juist die "full control" de hoofdreden zijn waarom ze juist zoveel beter zijn, alles mooi op elkaar afgestemd, prachtig geïntegreerd, gebruiksvriendelijk en simpel, waar het bij de concurrentie meer dan eens geweldig mis kan lopen...

  • Joris Vanderaert

    Altijd full control willen houden. Maar het is net door dit dwaze gedoe dat ze nooit de standaard zullen worden. Online gaming zal een vlucht nemen en Apple gaat de boot missen. Ze zullen een duur merk blijven met eigen standaarden, eigen platformen, eigen toestellen. Wel duurder, niet beter.

Lees meer