MSI

Makers van gamingpc's gaan verder dan 'high definition'

Met de zopas gelanceerde GT60-gaminglaptop van pc-fabrikant MSI zetten pc-games visueel een hele stap verder dan de beeldenpracht die de huidige gameconsoles kunnen leveren. Het toestel levert een beeldresolutie van 2.880 op 1.620 beeldpunten, meer dan het dubbele van wat we vandaag verstaan onder 'high definition'. Ook andere pc-makers experimenteren met het nieuwe formaat.

Zware pc-gamers merken meteen dat de GT60, een nieuwe laptop van de Taiwanese pc-fabrikant MSI, een krachtig baasje is: er zit een Intel Core i7-4700MQ-processor in, de grafische prestaties worden geleverd door een Nvidia GeForce GTX 780m-videokaart, en het toestel beschikt over 16 gigabyte aan geheugen. De winkelprijs is redelijk steil (vanaf 2.200 dollar, omgerekend 1.600 euro), maar dat is het soort bedragen die wel meer pc-gamers neertellen voor de allerkrachtigste hardware. Bovendien zit er een belangrijke nieuwigheid in de beeldresolutie die het scherm van de laptop levert: het toont gamebeelden aan 2.880 op 1.620 pixels, zowaar het dubbele van wat zowel de huidige gameconsoles (inclusief de nieuwe PlayStation 4 en Xbox One) als standaard gamingpc's presteren.

De GT60 is niet de allereerste laptop die een beeldscherm met die nieuwe resolutie heeft (die eer ging naar de recentste MacBooks van Apple, met een beeldresolutie van 2.880 op 1.800 pixels), maar het is wel de eerste gamingmachine in de categorie. Ook de Taiwanese pc-fabrikant Asus kondigde zo'n laptop aan, en landgenoot Acer gaf ook aan dat het experimenteert met de nieuwe resolutie. Zware pc-gamers gaven het kind zelfs al een naam: '3K gaming', doelend op de bijna drieduizend beeldkolommen die deze nieuwe machines afleveren. Kunnen de games die in de winkel liggen dat volgen? Meestal wel: het voordeel van pc-games is dat ze hun beeldenpracht aanpassen aan de rekenkracht van de machine waarop ze draaien.

Lees meer