Sony

Sony PlayStation 5 kost 500 euro en versie zonder schijflade kost 400 euro

Sony heeft de prijs en verschijningsdata van de PlayStation 5 bekendgemaakt. De versie met blu-rayspeler kost 500 euro en Digital Edition zonder schijflade kost 400 euro. In Nederland en België zijn de consoles vanaf 19 november te koop.

In de VS, Japan en een aantal andere landen komt de PlayStation 5 uit op 12 november, twee dagen nadat de Xbox Series X en S verschijnen. Europa moet wachten tot 19 november. Sony geeft de PlayStation 5 dezelfde prijs als de Xbox Series X. De versie zonder schijflade is 100 euro goedkoper. Wat overige hardware betreft, is de Digital Edition identiek. 

De aankondiging van de prijs is de opstap naar een concurrentieslag tussen Sony en Microsoft eind dit jaar. Veel consumenten zullen dan naar verwachting een keuze gaan maken voor een nieuwe spelcomputer, die vaak gebaseerd is op de games die exclusief voor één type console worden aangeboden.

Sony hoopt gamers te verleiden met enkele exclusieve games, waaronder een nieuwe editie van de legendarische Final Fantasy-serie en een spel gebaseerd op de avonturen van Harry Potter.

Microsoft Xbox

Microsoft kondigde eerder al de prijzen en verschijningsdata van de Xbox Series X en S aan. Die consoles kosten 500 en 300 euro en zijn vanaf 10 november wereldwijd te koop. De Xbox Series S is een veel minder krachtige variant, die ook geen schijflade heeft. Microsoft gaat er daarmee vanuit dat het profijt van keuze bieden aan klanten, zwaarder weegt dan het risico van het gelijktijdig lanceren van twee nieuwe machines. Hardwareprijzen hebben in het verleden meermaals het verschil gemaakt in concurrentieslagen tussen consoles. 

Een analist benadrukt dat Sony mogelijk een slimme zet heeft gedaan door de goedkopere versie aan te bieden tegen een “aanzienlijke korting, zonder dat dit ten koste gaat van het prestatievermogen of de hardware, behalve de dvd-reader”.

Lees meer