Getty Images

Gevaarlijk cyberwapen gemaakt door onder meer Belgische hackers uit de lucht gehaald

Een gevaarlijk cyberwapen van hackers is uit de lucht gehaald. Dat gebeurde bij een internationale politieactie in meerdere landen, waaronder België, Nederland, Australië, Spanje, Zweden, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Colombia. Het cyberwapen heet ‘IM-RAT’ en werd gemaakt door mensen in Australië en België. Dat meldt Europol.

Ze verkochten het voor 25 dollar per stuk aan meer dan 14.500 mensen. Die konden het wapen vervolgens gebruiken om de computer van nietsvermoedende mensen volledig en ongedetecteerd over te nemen. 

Kijken via de webcam

Zo konden ze bijvoorbeeld anti-virussoftware uitschakelen, wachtwoorden, creditcardgegevens en paspoortkopieën stelen en zelfs hun slachtoffers via de webcam bekijken. Allemaal zonder dat de getroffen personen dit doorhadden. Sommigen moesten losgeld betalen om privéfoto's en -filmpjes terug te krijgen. Waarschijnlijk zijn vele tienduizenden mensen slachtoffer geworden.

In juni van dit jaar ging de politie over tot huiszoekingen in Australie en België, gericht tegen de ontwikkelaar en een belangrijke medewerker van IM-RAT. Deze maand volgde een internationale week van acties. Die resulteerde in het neerhalen van de infrastructuur van het wapen (Imminent Monitor infrastructure) en de arrestatie van 13 van de meest productieve gebruikers van de RAT (Remote Access Trojan). Meer dan 430 toestellen werden in beslag genomen, de analyse van het grote aantal computers en IT-materiaal is nog volop bezig. De onderzoekers hebben al vele bewijzen bemachtigd van gestolen persoonlijke info, paswoorden, privéfoto’s, videomateriaal en data.

Samenwerking

“We leven momenteel in een wereld waar een cybercrimineel voor amper 25 dollar en met een simpele muisklik toegang krijgt tot jouw persoonlijke informatie en je zelfs kan bespieden”, reageert het hoofd van het European Cybercrime Center van Europol. “Globale samenwerking zoals bij deze case is nodig om criminele groepen die zulke tools ontwikkelen, te bestrijden.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer