ANP XTRA

Groepsvordering Test Aankoop tegen Facebook: al meer dan 42.000 mensen hebben zich aangemeld

Voor de groepsvordering die de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop heeft ingeleid tegen Facebook, hebben zich intussen al zo'n 42.306 mensen aangemeld. Dat staat op de website van Test Aankoop. Op 4 november vinden voor de rechtbank in Brussel de pleidooien plaats.

De groepsvordering werd bijna een jaar geleden ingeleid voor de rechtbank in Brussel, naar aanleiding van het Cambridge Analytica-schandaal. 

De gegevens van miljoenen Facebookgebruikers bleken gedeeld te zijn met de firma Cambridge Analytica, zonder dat de gebruikers hiermee hadden ingestemd. Volgens Test Aankoop blijkt uit het schandaal dat het economisch model van Facebook gebaseerd is op het delen en gebruiken van gegevens, waarmee het Amerikaanse bedrijf de wetgeving rond privacy en consumentenbescherming schendt. Test Aankoop eist een schadevergoeding van 200 euro per gebruiker.

Facebook betwist de bevoegdheid van de Belgische rechtbank en liet eerder al verstaan dat er geen gegevens van Belgische gebruikers werden gedeeld met Cambridge Analytica.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Elsje Verschuren

    Totale onbegrip, ik heb mijn Fb profiel verwijderd. En het was de beste keus die ik ooit gemaakt heb. Soms klagen vrienden dat ze mij niet kunnen contacteren, dan antwoord ik. Er bestaat nog een leven buiten Facebook!

  • Geert Moens

    Je kan ze maar op 1 manier raken. Wegblijven van die rommel en profiel wissen.

Lees meer