5G en China, een gevaarlijke combinatie volgens Robert Strayer.
AFP 5G en China, een gevaarlijke combinatie volgens Robert Strayer.

"Chinese 5G-technologie in België zou gevaar zijn voor NAVO"

Als 5G in ons land uitgerold wordt met Chinese netwerkinfrastructuur, dan zou dat mogelijk negatieve gevolgen hebben voor de NAVO. Dat heeft Robert Strayer vandaag gezegd tijdens een bezoek in Brussel. De man is binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor cyberbeleid.

Strayer is deze week in ons land om Europese en Belgische beleidsmakers ervan te overtuigen geen gebruik te maken van Chinese netwerkinfrastructuur -met name die van technologiegigant Huawei- voor het supersnelle mobiele internet. Omdat de Amerikanen Huawei verdenken van spionage voor de Chinese overheid plaatsten ze het bedrijf midden mei op een zwarte lijst. Amerikaanse bedrijven mogen daardoor niet langer handel voeren met de Chinese telecomgigant.

Zeker in ons land zou Huawei geweerd moeten worden, aldus Strayer. "De NAVO heeft zijn hoofdkwartier in België. We zouden al bezorgd zijn als er 5G-netwerken met Huawei-producten in eender welk NAVO-land zouden zijn, maar dit slaat alles", stelt de hoge diplomaat. “Ons vermogen om troepenbewegingen te doen, zou hierdoor kunnen belemmerd worden. En onze vijanden zouden inzicht kunnen krijgen in onze NAVO-verdediging."

Politiek gekibbel
Momenteel maken alle drie de telecomoperatoren in België gebruik van Chinese netwerkinfrastructuur: Proximus en Orange doen een beroep op Huawei, Telenet gebruikt de technologie van ZTE. Met welk bedrijf ze in zee zullen gaan voor 5G hebben ze nog niet beslist. In ons land is het supersnelle mobiele internet ook nog niet voor meteen: door politiek gekibbel heeft de overheid zelfs het nodige spectrum nog niet geveild onder telecombedrijven. Wel kondigden Proximus en Orange -allebei Huawei-klanten- al een joint venture aan om hun mobiele toegangsnetwerken te delen met het zicht op 5G.

“Niet te vertrouwen”
Volgens Strayer is Huawei als leverancier van 5G-technologie "niet te vertrouwen". "In China kan de regering haar nationale inlichtingenwet gebruiken om bedrijven als Huawei te verplichten om mee te werken met inlichtingen- en veiligheidsdiensten", luidt het. “Maar in Europa zal al onze toekomstige infrastructuur steunen op 5G. 5G zal het fundament zijn van autonoom transport en telegeneeskunde, maar ook van de kritieke infrastructuur van vandaag zoals elektriciteits- en waterdistributie."

Dreigement
Als telecomoperatoren in Europese landen toch met Huawei in zee zouden gaan, heeft dat ook mogelijke gevolgen voor hun betrekkingen met de VS, waarschuwde Strayer opnieuw. "We hebben belangrijke relaties wat het delen van informatie en inlichtingen betreft. Beide partijen plukken daar de vruchten van. Maar als landen onbetrouwbare leveranciers betrekken bij hun 5G-netwerken zullen we moeten herbekijken hoe we in de toekomst informatie met hen zullen delen.”

Tijdens zijn bezoek in Brussel had Strayer ook een informele ontmoeting met medewerkers van minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld). "Ons standpunt is niet veranderd. Wij zijn de zaak nog aan het onderzoeken. De minister heeft ook al duidelijk gemaakt dat hij een voorstander is van een Europese aanpak”, luidt het daar.

46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Nijs

    Alles draait al op Huawei. Belgie is al verloren. En gespioneerd wordt er toch. Dus als je 100 euro moet uitgeven en gespioneerd wordt door US of 10 euro moet uitgeven en gespioneerd wordt door China, is de rekening snel gemaakt of niet ?

  • Paul Buckens

    Is het niet de NSA die wettelijk (volgens USA wetten) via de Amerikaanse leveranciers de anderen bespioneert. De Chinezen zijn technologisch te groot geworden en moeten gefnuikt. Deze stoot hebben ze al eens toegepast op de Europese wagens (de grootste producenten van diesels) door een dieselschandaal te lanceren , is er al een van de media die zegt dat de actieradius van de Teslas niet is wat het beweert?

Lees meer