ANP

"Facebook moet schuilnamen toestaan"

Mensen hoeven niet onder hun eigen naam op Facebook te staan. De profielensite moet accounts met schuilnamen toestaan en mag ze niet eigenhandig veranderen. Dat heeft de privacywaakhond van de Duitse deelstaat Hamburg vandaag geoordeeld. Het is vooralsnog niet duidelijk of de beslissing gevolgen heeft voor Facebook-gebruikers buiten Hamburg.

In de gebruiksvoorwaarden van Facebook staat dat mensen hun eigen naam moeten gebruiken. "Op deze manier weet iedereen altijd met wie ze contact maken. Zo kun je ons helpen de community veilig te houden", staat in de regels. Bij twijfel kan Facebook een account schorsen en de gebruiker om legitimatie vragen.

Een Duitse gebruikster was naar de toezichthouder gestapt toen dat haar was overkomen. Ze gebruikte een andere naam, omdat ze op haar privéaccount geen berichten over haar werk wilde krijgen. De toezichthouder heeft haar nu gelijk gegeven.

Facebook zegt dat het in Ierland is geregistreerd en dus onder Ierse regels valt. Dat argument gebruikte de site ook toen de Nederlandse waakhond, het College bescherming persoonsgegevens (CBP), een onderzoek begon. Maar volgens de Hamburgse privacywaakhond klopt dat niet. "Iedereen die op ons veld staat moet ons spel spelen. Het veranderen van de gebruikersnaam is een overduidelijke schending van gebruikersrechten", zei toezichthouder Johannes Caspar.

Facebook voerde de regel om de echte naam te gebruiken vorig jaar in. Sindsdien is er veel kritiek. Zo bleken veel profielen van travestieten te worden geweerd. De Britse Jemma Rogers liet zelfs haar naam bij de burgerlijke stand veranderen in Jemmaroid Von Laalaa. Onder die verzonnen naam had ze in 2008 een profiel aangemaakt, maar Facebook had haar daarom geweerd.

Lees meer