REUTERS

Google voorwerp van grootschalig kartelonderzoek

Internetgigant Google wordt in vijftig Amerikaanse staten onder de loep genomen in een grootschalig kartelonderzoek. Dat is vandaag formeel bekendgemaakt door de procureur-generaal van de staat Texas, die het onderzoek leidt. Geruchten over een dergelijke onderzoek deden al de ronde.

De staten bekijken welke gevolgen de machtige positie van Google heeft voor de markt voor digitale advertenties. Ook kijken ze of het schadelijk is voor consumenten dat één bedrijf zo veel informatie over consumenten bezit. Procureur-generaal Ken Paxton van Texas zei dat Google "alle aspecten van adverteren en zoeken op het internet domineert".

Hij benadrukte wel dat er geen sprake is van een rechtszaak. "Het is een onderzoek om de feiten te bepalen", zo gaf hij aan. De aankondiging komt enkele dagen nadat het federale ministerie van Justitie had aangegeven ook onderzoek te doen naar kartelvorming door Google.

Tegelijkertijd wordt er ook een onderzoek gevoerd naar 
socialemediagigant Facebook. Die kartelzaak wordt geleid door de minister van Justitie van de staat New York. Ook Colorado, Florida, Iowa, Nebraska, North Carolina, Ohio, Tennessee en de hoofdstad Washington sloten er zich bij aan. “Het onderzoek spitst zich toe op de dominantie van Facebook in de sector van sociale netwerken en de mogelijke gevolgen voor het belemmeren van de concurrentie en het in gevaar brengen van de privacy”, bevestigt openbaar aanklager van New York Letitia James.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer