Een enorme regenboogvlag wordt gedragen tijdens de Gay Pride Parade in Panama.
REUTERS Een enorme regenboogvlag wordt gedragen tijdens de Gay Pride Parade in Panama.

#HeterosexualPrideDay wou met holebi's en transgenders spotten, maar krijgt koekje van eigen deeg

De hashtag #HeterosexualPrideDay verscheen op Twitter om te spotten met holebi's en transgenders, één jaar nadat het voor het eerst verscheen. Uiteindelijk werd de hashtag ook trending, maar om volledig andere redenen dan aanvankelijk de bedoeling was.

Vorig jaar verscheen de hashtag voor het eerst in juni, tijdens de Pridemaand in de Verenigde Staten. De Pride maand is historisch gegroeid uit de strijd van holebi's en transgenders voor gelijkwaardige rechten.

"Waarom worden heteroseksuelen niet gevierd zoals homoseksuelen gevierd worden?" klinkt het. De hashtag werd aanvankelijk vooral gebruikt om te spotten met holebi's en transgenders.

Uiteindelijk werd de hashtag overgenomen om de problemen die holebi's en transgenders ervaren aan te kaarten. 74 landen bestraffen nog steeds homoseks, en vorige week schoten Turkse politieagenten rubberkogels op mensen om de Gay Pride in Istanboel te verhinderen. Er zijn maar 22 landen waar het homohuwelijk ingevoerd is. België is het tweede land wereldwijd waar mensen van hetzelfde geslacht mogen trouwen sinds 2003, in de Verenigde Staten is het pas sinds 2015 legaal.

De hashtag werd vergeleken met mensen die op een verjaardag ook een eigen verjaardagstaart willen, om evenveel aandacht te krijgen.

Lees meer