2 19 juli 2014: twee dagen na de MH17-ramp wordt een lichaam geborgen.
EPA 19 juli 2014: twee dagen na de MH17-ramp wordt een lichaam geborgen.

“Onderzoeksteam gaat namen van vier verdachten MH17-crash bekendmaken"

YouTube blokkeert even account Bellingcat, dag voor MH17-onthulling

Het Joint Investigation Team (JIT) dat het neerhalen van vlucht MH17 onderzoekt, maakt morgen de namen bekend van vier verdachten die mogelijk vervolgd worden. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Olena Zerkal gezegd tegen lokale media.

“De namen zullen worden bekendgemaakt. Er komen aanklachten”, zei ze tegen Interfax-Ukraine. Justitie gaat vervolgens bekijken of er een zaak tegen de vier komt die dan zal dienen bij de rechtbank in het Nederlandse Schiphol. Volgens Zerkal gaat het om een topje van de ijsberg. “Het aantal mensen dat hier bij betrokken is zal veel groter zijn dan de vier die worden genoemd.”

Het JIT had eerder al aangekondigd dat het morgen een persconferentie organiseert om nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek voor te stellen. Voorafgaand worden nabestaanden ingelicht.

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten waardoor 298 mensen omkwamen, onder wie 193 Nederlanders en ook vier Belgen. Het staat volgens het JIT vast dat het vliegtuig is neergehaald met een Buk-raket die afkomstig was van de 53e luchtafweerraketbrigade uit Koersk, een onderdeel van het Russische leger.

Bellingcat geschorst van YouTube

Onderzoekscollectief Bellingcat kan ondertussen weer video’s plaatsen op YouTube. Het account was enkele uren geschorst. Volgens de oprichter van het collectief, Eliot Higgins, vond YouTube dat het account zonder goede reden geweld vertoonde. Google, eigenaar van YouTube, kan nog niets over de schorsing zeggen. Het is bijvoorbeeld niet bekend of YouTube klachten heeft gekregen over Bellingcat, en zo ja, van wie.

Bellingcat wil morgen eveneens met nieuwe informatie over de ramp met vlucht MH17 komen. Het gaat om mensen van wie telefoongesprekken zijn afgeluisterd ten tijde van de raketaanslag. Het collectief identificeerde eerder de hoofdverdachte van de vliegramp, een hoge officier van het Russische leger.

''Twee jaar geleden schorste YouTube mijn andere account. Na veel gedoe werd het uiteindelijk teruggezet, dus het is niet zo dat ze niet weten wie Bellingcat is. Ik had zelf liever gewerkt aan ons nieuwe MH17-rapport en dringender zaken, maar nu denk ik dat ik mijn tijd moet besteden aan het terugkrijgen van het account. Bedankt, YouTube'', schreef Higgins eerder vandaag op Twitter.

2 Elliot Higgins van onderzoekscollectief Bellingcat.
ANP Elliot Higgins van onderzoekscollectief Bellingcat.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Steven Nevets

    Inderdaad, geen getuige van de bukraket in de lucht. Wel getuigen van straaljagers. Maleisië krijgt geen toegang tot de zwarte dozen en Oekraïne krijgt vetorecht in het bakje onderzoek!? Zaakske stinkt even hard als het passagierstoestel in het Pentagon 18 jaar geleden...

  • piet brouwer

    Iedereen die een smartphone heeft met Flightradar24 erop kon zien dat de mh17 er aan kwam en een niet militair toestel was dus die hoge officieren hebben doelbewust een verkeersvliegtuig uit de lucht geschoten pure moord

Lees meer