THINKSTOCK

Advocaten lanceren ooggetuigen-app

De internationale advocatenorganisatie IBA heeft vandaag een app gelanceerd die slachtoffers van misdaden tegen de menselijkheid meer kans geeft in de rechtszaal. Met de applicatie kan onder meer de echtheid van videobeelden worden vastgesteld die door ooggetuigen of slachtoffers zijn gemaakt op een plaats van een misdrijf.

Bij gebruik van de 'eyeWitness to atrocities'-app (ooggetuige van wreedheden) worden video-opnamen gedocumenteerd die daarna kunnen dienen als bewijsmateriaal bij rechtszaken. Onder meer worden gps-coördinaten, datum en tijd via de app opgeslagen. Ook is er een slimmigheidje ingebouwd dat kan controleren of beelden al dan niet zijn gemanipuleerd.

Het idee voor de applicatie kwam na een gedoe over het gebruik van videobeelden door Channel 4 in een documentaire over de zogeheten 'killing fields' in Sri Lanka. Daarin waren beelden te zien van de executie van opstandelingen door soldaten van het leger van Sri Lanka. Ondanks uitgebreide forensische analyse kon de echtheid van de beelden niet worden vastgesteld, zodat de soldaten niet op basis van die opnamen konden worden berecht.

Wildgroei
Voor de IBA was dat een van de redenen om een instrument te ontwikkelen waarbij dergelijke beelden wel degelijk geverifieerd kunnen worden. Ook het groeiende gebruik van sociale media diende voor de initiatiefnemers als motivatie de app te ontwikkelen, omdat door de wildgroei van videobeelden het vrijwel onmogelijk is om de echtheid te controleren.

"Het verifiëren van gegevens is een enorm probleem, zeker met betrekking tot misdaden tegen de menselijkheid en in het bijzonder bij wreedheden", aldus de IBA in een verklaring. De organisatie denkt dat de applicatie een belangrijk instrument kan worden bij het berechten van daders.

Lees meer